Linkovi

Ayman al-Zawahiri - 'mozak' al-Qaide (19/3/04) - 2004-03-18


Ayman al-Zawahiri često je bio opisivan kao "mozak" al-Qaide, čovjek kojem je pošlo za rukom proširiti utjecaj ove terorističke organizacije na globalnoj sceni. Profesor Sveučilišta Clemson u Južnoj Karolini, Russ Marion, proučava organizacionu strukturu al-Qaide i prirodu njezina vodstva. On za Glas Amerike objašnjava kako je al-Zawahiriju pošlo za rukom razviti ovu terorističku mrežu:

"Upravo je al-Zawahiri bio taj koji se zalagao za objedinjavanje regionalnih, lokalnih i nacionalnih ćelija u jedinstvenu organizaciju" - kaže Russ Marion. On međutim kaže da "al-Zawahirijevo zarobljavanje ili uklanjanje ne bi, samo po sebi, utjecalo na operacije al-Qaide, koja je postojala i prije dolaska Aymana al-Zawahirija, a vjerojatno će postojati i nakon njega."

"Ljudi poput al-Zawahirija ili Osame bin Ladena ne trebaju biti živi da bi bili utjecajni. Oni su neka vrst katalizatora koji mobilizira pristaše ali i javno mnijenje u tom dijelu svijeta. Ako ih ubijete, ili će ih zamijeniti netko drugi, ili će pak oni postati svojevrsni simboli, 'mučenici'.." - kaže Russ Marion.

XS
SM
MD
LG