Linkovi

Operacija 'Iračka sloboda' (18/3/04) - 2004-03-18


19. ožujka obilježit će prvu obljetnicu početka Operacije "Iračka sloboda" i kraja režima Saddama Husseina. Svijet je znao za Saddamove postupke. Saddam je više od dva desetljeća terorizirao irački narod i prijetio iračkim susjedima. Protiv Irana i Iračana, posebno iračkih Kurda, upotrijebio je kemijsko oružje. Napao je Iran i Kuvajt. Lansirao je balističke rakete na Iran, Izrael, Saudijsku Arabiju i Bahrein.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama krenula u akciju tek nakon što su iscrpljene sve miroljubive opcije.

"U dvanaest godina i kroz sedamnaest rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Amerika i svijet dali su Saddamu Husseinu svaku moguću priliku da izbjegne rat poštivanjem uvjeta sporazuma o prekidu vatre iz prvog rata u Perzijskom zaljevu, odnosno, razoružavanjem i dokazivanjem da se razoružao. Umjesto da se razoruža, kao što su to u svoje doba učinili Kazahstan, Južna Afrika i Ukrajina, te kao što to sada čini Libija, Saddam je izabrao prijevare i prkos," rekao je ministar obrane.

Alaa Kathem je irački nogometaš koji je kažnjen zato što je gubio utakmice. Khatem je rekao novinarima: "Sretniji smo sada kada je režim srušen. Sada smo doista sretni. Oslobođeni smo od noćne more." Ipak, ozbiljnih problema još uvijek ima. Lojalisti stranke Baath i strani teroristi napadaju Iračane i pripadnike koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. U proteklih godinu dana mnogi su ubijeni ili ranjeni. Ipak, većina Iračana, kazao je Donald Rumsfeld, vjeruje da je osiguravanje slobode vrijedno takvog rizika.

"Iračko upravno vijeće potpisalo je prijelazni ustav, koji će služiti kao ovir za iračku vladu sve dok ne bude usvojen trajni ustav. Prijelazni ustav jamči slobodu vjere, prakticiranja vjere, izražavanja, kao i pravo okupljanja, organiziranja političkih stranaka, prosvjedovanja i glasanja. Taj dokument također zabranjuje diskriminaciju na bazi spola, nacionalnosti i vjere, kao i proizvoljna uhićenja i pritvaranja," kazao je gospodin Rumsfeld.

Prije godinu dana, irački narod nije ni mogao zamisliti ovakvu zakonsku zaštitu. Danas, Iračani rade na tome da vladavinu zakona pretoče u stvarnost.

XS
SM
MD
LG