Linkovi

Irska glazba u Chicagu (17/3/04) - 2004-03-17


Često se kaže da su sedamnaestog ožujka, na Dan svetog Patrika, svi stanovnici Sjedinjenih Država - Irci. Irska glazba, a i keltska glazba općenito, postale su vrlo popularne među svim etničkim skupinama u Americi. Jedan od centara irske glazbe je Chicago, gdje je izvjestitelj Glasa Amerike Greg Flakus nedavno razgovarao s irskim guslačem Johnom Dalyem.

John Daly došao je u Chicago 1997 godne iz svog rodnog mjesta u okrugu Cork u Irskoj. U međuvremenu, postao je ključni član glazbene scene u gradu s bogatom irskom tradicijom koja je otpočela s useljeničkim valom sredinom 19 stoljeća. Danas irska glazba u Sjedinjenim Državama predstavlja kombinaciju utjecaja jazz, rock i glazbe drugih etničkih skupina.

Stil Johna Dalyja je osoban, ali i tradicionalan, te duboko ukorijenjen u kulturi njegove domovine: "Moji najveći uzori držali su se specifičnog, konzervativnog stila sviranja. Nedavno sam izdao CD s zbirkom starih narodnih irskih napjeva kojima sam nadam se neki način dao svoj osobni pečat."

U 1920-im, kada su u Americi objavljene prve snimke irske narodne glazbe, irski glazbenici bi dolazili u Sjedinjene Države ali bi se rijetko vraćali u Irsku. Danas, međutim, postoji dinamična razmjena utjecaja i stilova, što je, prema Dalyju doprinijelo raznovrsnosti unutar onog što se kategorizira kao irska glazba: "Za moju generaciju i one mlađe od mene do promjena dolazi mnogo brže. Ako se želiš držati tradicionalnoijeg stila o tome moraš donijeti čvrstu odluku."

Irski guslač John Daly je jedan od brojnih glazbenika koji održavaju irski duh i kulturu u jednom od najirskijih američkih gradova.

XS
SM
MD
LG