Linkovi

Svijetom hara tuberkuloza otporna na lijekove (17/3/04) - 2004-03-17


Godišnje u svijetu izbije oko 300 tisuća novih slučajeva tuberkuloze, od kojih je gotovo 80 posto izazvano takozvanim 'supersojevima' mycobakterije tuberculosis, rezistentnima na tri od prva četiri lijeka protiv te bolesti, izvješćuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Bolesnici u bivšim članicama sovjetskog bloka deset puta češće obolijevaju od rezistentnih sojeva uzročnika tuberkuloze od osoba u drugim dijelovima svijeta. Problem rezistencije na lijekove, kako kažu znanstvenici, mogao bi biti znatno veći nego što pokazuju izvješća, posebice u zemljama poput Indije i Kine, gdje su znanstvenici pregledali samo nekoliko područja, ili Bangladeša, Indonezije, Nigerije i nekih drugih, gdje uopće nije niti provedeno ispitivanje stanja.

Prema stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije, desetogodišnji program ustanovljavanja stanja s tuberkulozom u svijetu obuhvatio je samo oko petine svih slučajeva u svijetu. Dr. Mohamed Abdel Aziz, vodeći stručnjak za tuberkulozu kaže da se ne zna koliki je stvarni teret tuberkuloze, jer, što se više područja obuhvati istraživanjem, to više se nađe rezistentnih slučajeva bolesti.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije naglašava potrebu za novim lijekovima, jer je posljednji puta uveden novi lijek protiv tuberkuloze 1963. godine. S obzirom da je uzročnik tuberkuloze bakterija, lijek može biti praktički svaki antibiotik. Međutim, farmaceutske kompanije vrlo rijetko uopće i testiraju svoje nove antibiotike protiv tuberkuloze kako se ne bi našle pod pritiskom da ograniče uporabu tog antibiotika samo na liječenje te bolesti, što bi ih koštalo milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG