Linkovi

Kerry: 'Svake minute dva američka radna mjesta sele u inozemstvo' (18/3/04) - 2004-03-17


Zabrinutost oko slabe situacije u zapošljavanju nametnula se kao jedna od glavnih predizbornih tema za američke predsjedničke kandidate.

Najizgledniji kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju, senator iz Massachusettsa John Kerry pitanje zaposlenosti postavio je kao jednu od vodećih tema svoje predizborne kampanje. Na nedavnom predizbornom skupu u Illinoisu, istaknuo je da je američko gospodarstvo, otkako je predsjednik Bush došao u Bijelu kuću 2001, izgubilo preko dva milijuna radnih mjesta: "2004. ne može biti godina u kojoj ćemo se baviti politikom kao što je do sada bilo uobičajeno. Pred nama su preveliki i preozbiljni izazovi. Mi svake minute gubimo dva radna mjesta, koja odlaze u inozemstvo."

Bush: Stopa nezaposlenosti pada već šest mjeseci

Gubitak radnih mjesta bolna je točka u predsjednikovoj kampanji za reizbor. No, njegovi pristaše ističu da su drugi ekonomski faktori, kao što su gospodarski rast i kamatne stope ipak pozitivni. Ipak predsjednik Bush gotovo u svakom govoru spominje svoju zabrinutost zbog zatvaranja radnih mjesta, kao što je to učinio i tijekom vikenda u redovitom obraćanju naciji putem radija: "Stopa nezaposlenosti od 5,6 posto manja je od prosječne stope nezaposlenosti za svako od protekla tri desetljeća. A prošli mjesec bio je šesti uzastopni mjesec u kojem je stopa nezaposlenosti bila u padu."

Schneider: Posao je Amerikancima najvažniji

Međutim, anketari i politički analitičari ističu da je gubitak radnog mjesta jedna od najvećih bojazni kod glasača koje brinu ekonomska pitanja. Karlyn Bowman iz Instituta American Enterprise kaže da američke glasače sve više brine trend "izvoza" radnih mjesta u inozemstvo: "Ljudi ne brinu toliko za vlastita radna mjesta kao što je to bio slučaj početkom osamdesetih ili devedesetih. No, 68 posto ispitanika u nedavnoj anketi nije se složilo s vladinim dužnosnikom koji je nedavno rekao da je ‘seljenje’ radnih mjesta u inozemstvo ne samo neizbježno, već i dobro za Amerikance."

Važnost ove teme u predizbornoj kampanji naglašava i William Schneider, politički analitičar instituta American Enterprise i CNN-a: "Ljude najviše od svega zanimaju njihovi poslovi. Trenutno je središnja tema predizborne kampanje gubitak radnih mjesta za vrijeme mandata ove administracije. Amerikanci ne uzimaju niti jedan drugi ekonomski indikator tako ozbiljno kao stopu nezaposlenosti."

Na prijašnjim izborima, ekonomska pitanja uglavnom su bila glasačima važnija od vanjske politike. No, analitičari upozoravaju da bi jačanje straha od terorizma moglo ponovno svratiti pažnju javnosti na nacionalnu sigurnost, što bi, vjeruju, na biralištima pomoglo predsjedniku Bushu.

XS
SM
MD
LG