Linkovi

Sanader u Jasenovcu: 'Nema tog cilja koji može opravdavdati zločine' (16/3/04) - 2004-03-16


Premijer Ivo Sanader osudio je danas u Jasenovcu zlocine koje su pocinile ustase u Drugom svjetskom ratu. "Nema tog cilja, politickog ili nekog drugog, koji moze opravdati zlocin. To je istina na kojoj je izrasla moderna Europa koje i i Hrvatska dio i prema cijoj se integraciji zaputila. Zato osudjujemo i odbacujemo svaki ektremizam, radikalizam, rasnu, nacionalnu i vjersku mrznju i netoleranciju, bez obzira s koje strane dolazile," kazao je premijer i predsjednik vladajuceg HDZ-a Ivo Sanader.

Njegov prvi sluzbeni posjet Jasenovcu i osuda ustaskih zlocina vazan je dogadjaj u prvom redu za njegovu stranku u cijoj se nacionalistickoj proslosti javno relativiziralo zlocine pocinjene za vrijeme NDH. U govoru odrzanom ispod obnovljenog Jasenovackog cvijeta, kamenog spomenika kojeg je 1966., na mjestu koncentracijskog logora, izradio cuveni arhitekt Bogdan Bogdanovic , Sanader je kazao da se "dosao pokloniti i izraziti postovanje zrtvama povijesnog bezumlja koje je u Jasenovcu pokazalo svoje najstrasnije lice".

"U hrvatskoj povijesti bilo je i suvise stratista, tragedija i stradanja. Jasenovac je jedno od najstrasnijih. Zato necemo niti smijemo sutjeti, kao sto ne smijemo dopustiti da se zlocini pocinjeni u Jasenovcu i drugdje za vrijeme ustaskog rezima u NDH, zaborave," kazao je premijer.

U jasenovackom logoru, poznatijem kao "balkanski Auschwitz", ustase su u od 1941. do 1945. masovno ubijale Srbe, Zidove, Rome i Hrvate antifaste. Tocan broj ubijenih jos je uvijek je predmet politickih rasprava, a nezavisni povijesnicari procjenjuju da je u Jasenovcu ubijeno oko 80 tisuca ljudi. Broj ubijenih u najvecem koncentracijskom logoru na Balkanu minimizirao je i prvi predsjednik Hrvatske i osnivac HDZ-a Franjo Tudjman koji je jednom izjavio da je sretan sto mu supruga "nije ni Srpkinja ni Zidovka". Pojedini srpski izvori i danas tvrde da je u Jasenovcu ubijeno oko 700 tisuca Srba.

Hrvatski premijer kazao je da je podjednako stetno "preuvelicavati i umanjivati broj ubijenih." "Treba nam istina, istinu dugujemo mrtvima," rekao je Sanader.

Svojim danasnjim istupom predsjednik vladajuceg HDZ-a jasno se odredio prema ustastvu s kojim je njegova stranka, za vrijeme Tudjmanove desetogodisnje vladavine, opasno koketirala bez obzira na bijes i osudu lidera zidovske zajednice u svijetu.

Izrael je s Hrvatskom diplomatske odnose uspostavio ’98, nakon sto se Tudjman ispricao zbog antisemitskih izjava, ali bilateralni odnosi izmedju dviju drzava poceli su se znacajnije poboljsavati s promjenom vlasti. Tudjmanov nasljednik, predsjednik Stipe Mesic prije tri je godine pozvan u Izrael gdje se ispricao za ustaske zlocine.

XS
SM
MD
LG