Linkovi

Neočekivana popularnost predsjednika Busha kod tinejđera (16/3/04) - 2004-03-16


Poruka roditeljima: ako želite da vam djeca glasuju kad odrastu, razgovarajte s njima o politici. Poruka predsjedniku Bushu: ako si želi olakšati reizbor, glasačku dob treba spustiti na 12 godina. Tako barem pokazuju rezultati ispitivanja političkog raspoloženja tinejdžera, odnosno mladeži u dobi od 12 do 17 godina.

Najnovije anketiranje, koje je provela televizijska kuća ABC, pokazuje da se među mladima vodi manje političkih razgovora nego što bi se očekivalo: manje od pola - 47% - razgovaralo je o politici i ovogodišnjim izborima s roditeljima, a tek malo više - 54% - o tome je razgovaralo na nastavi u školi.

A razgovor čini veliku razliku. Među onima koji su raspravljali o izborima s roditeljima, više od tri četvrtine zanimaju ti izbori, a još više - 90% - namjerava glasovati čim budu dovoljno stari. Djeca koja nisu s roditeljima razgovarala o izborima, znatno su manje za njih zainteresirana - 46% - i nisu baš sigurni budući glasači. Razgovor u školi podiže razinu zanimanja, ali ne onoliko koliko razgovor s roditeljima, pokazalo je anketiranje mladeži.

Simpatije djece i mladeži prema trenutnim predsjedničkim kandidatima prilično odudara od onoga što se pokazuje u anketiranjima odraslih. Za predsjednika Busha bi glasalo njih 47 posto, za senatora Kerryja 31 posto, a za Ralpha Nadera 7 posto. Simpatije prema gospodinu Bushu najveće su u mlađim dobnim skupinama - 12, 13 i 14-godišnjacima -, ali on uživa znatnu prednost i kod starijih tinejdžera.

Kako komentiraju analitičari televizije ABC, predsjedniku bi jako dobro došao zakon o kojemu se trenutno raspravlja u Kaliforniji: da se 14-godišnjacima dade četvrtina glasa na izborima, a 16-godišnjacima pola glasa.

XS
SM
MD
LG