Linkovi

Što pobjeda španjolskih socijalista znači za koaliciju u Iraku? (16/3/04) - 2004-03-16


Nakon pobjede na općim izborima u Španjolskoj, u nedjelju, novoizabrani premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero kaže da namjerava povući 1300 španjolskih vojnika iz Iraka. Što to znači za koaliciju, na čelu sa Sjedinjenim Državama, komentira bivši posebni američki izaslanik za Balkan James Dobbins. Govoreći na španjolskom radiju, gospodin Zapatero je rat i okupaciju Iraka nazvao 'katastrofom'. Ali, naglasio je da će konačna odluka o povlačenju španjolskih postrojbi biti donešena tek kada on preuzme vlast, te nakon širokih političkih konzultacija. Nekdašnji posebni izaslanik za Balkan James Dobbins danas je direktor Centra za međunarodnu sigurnost i obrambenu politiku pri Korporaciji Rand, u Washingtonu.

On kaže da je odluka novoizabranog španjolskog premijera udarac koaliciji, koju predvode Sjedinjene Države."Posljedice te odluke najvjerojatnije će ponajviše biti simboličke, ali i kao takve, bit će ozbiljne. Na praktičnoj razini, doprinos Španjolske ratu u Iraku ionako je bio prilično skroman. Važno je bilo imati velikog partnera poput Španjolske angažiranog u poduhvatu u Iraku, koji je pružao i političku podršku. To će se sve, kako izgleda, promijeniti".

Socijalistička stranka gospodina Zapatera porazila je vladajuću konzervativnu Narodnu stranku u izborima održanim samo tri dana nakon niza terorističkih bombaških napada u Madridu, u kojima je ubijeno 200 ljudi. James Dobbins kaže da je u tjednima prije bombaških napada Narodna stranka vodila u ispitivanjima javnog mnijenja.

Prema tome, izgleda da su napadi promijenili raspoloženje nekih španjolskih glasača."Kako izgleda, ono što je promijenilo njihovo mišljenje jest zaključak da je Španjolska postala nepotrebno izložena terorizmu kao rezultat podrške napadu na Irak. Španjolska javnost je ionako bila kritična prema napadu na Irak već od samog početka".

XS
SM
MD
LG