Linkovi

Prosper: 'Ako vam je stalo do vlastita naroda, predajte se Tribunalu' (16/3/04) - 2004-03-15


U Glasu Amerike, ovdje u Washingtonu, održan je jučer panel pod naslovom “Haaški Tribunal – Značaj i Pogreške”. Na panelu je sudjelovao i veleposlanik Pierre-Richard Prosper, koji je u američkom državnom tajništvu odgovoran za problematiku ratnih zločina. Tijekom svog izlaganja, koje će biti televizijski prenošeno u regiju, on se posebno obratio odbjeglim optuženicima za ratne zločine – Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Anti Gotovini.

"Moja poruka glasi – ako vam je stalo do vlastitog naroda, do vlastite zemlje, ako ste stvarni domoljubi, onda ćete poduzeti i patriotski korak i predati se haaškom tribunalu, kako bi vašim zemljama otvorili vrata napretku."

Veleposlanik Pierre-Richard Prosper je izjavio da haaški tribunal namjerava okončati svoje djelatnosti u razdoblju između 2008 i 2010. “Međutim, to prvenstveno ovisi o izručenju trojcie najvažnijih optuženika. Naime, samo postojanje tribunala može se i produžiti, ovisno o tome kada će glavni okrivljeni biti na raspolaganju haaškom sudu” – rekao je veleposlanik Prosper.

On je, naravno, naglasio da je suradnja zemalja regije od ključne važnosti, te spomenuo primjer Hrvatske iz koje su prošli tjedan dvojica optuženih generala dragovoljno otišla u Den Haag.

Upitan o raširenom mišljenju u regiji da se u haaškim postupcima sudi i ljudima koji su branili ili oslobađali svoju zemlju, veleposlanik Pierre-Richard Prosper je rekao:

"Treba se usredotočiti na postupke pojedinaca, konkretnih ljudi. Jer, sam po sebi, rat – ako poštujete međunarodna pravila – nije ilegalna aktivnost. Rat je realnost. Ali trebate ga voditi po određenim pravilima. Zbog toga, Tribunal zanimaju postupci pojedinaca, ili u obrani ili u napadu, odnosno njihove prosudbe u određenim situacijama."

XS
SM
MD
LG