Linkovi

U Zastupničkom domu predložena rezolucija koja podržava članstvo Hrvatske u NATO savezu (15/3/04) - 2004-03-15


U Zastupničkom domu američkog Kongresa predložena je Rezolucija kojom se traži od NATO saveza da do 2007. razmotri primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije. Rezolucija bi trebala biti usvojena za nekoliko tjedana.

Prijedlog rezolucije je podnio predsjedavajući Pododbora za Europu Vanjskopolitičkog Odbora Doug Bereuter iz Nebraske.

Predložena Rezolucija pozdravlja uključenje sedam srednjoeuropskih zemalja u NATO na summitu u Istanbulu u lipnju 2004. te daje podršku razmatranju uključenja zemalja Američko-jadranske povelje do 2007. U rezoluciji se "preporuča da šefovi država i vlada članica NATO-a razmotre proces proširenja, uključujući kandidature Albanije, Hrvatske i Makedonije, na summitu koji bi se održao ne kasnije od 2007."

Hrvatska se posebno spominje i u preambuli gdje se kaže da je "hrvatska Vlada izabrana u studenome 2003. pokazala svoju predanost provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta za integraciju u euroatlantske institucije, uključujući reformu obrane nužne za članstvo u NATO-u, te da je dala snage za Međunarodne sigurnosne snage u Afganistanu predvođene NATO-om".

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa Henry Hyde izjavio je na godišnjem banketu Hrvatsko američke udruge u Chicagu kako bi Zastupnički dom trebao usvojiti Rezoluciju za nekoliko tjedana. Hina javlja da je obraćajući se američkim Hrvatima u Chicagu, kongresmen Hyde rekao da Sjedinjene Države žele pomoći uključenje Hrvatske u NATO i Europsku uniju jer bi to bilo "dobro za Hrvatsku i za Europu" te da će osobno učiniti sve da ojača odnose između Hrvatske i SAD-a koji su i sada "srdačni i topli".

Kongresmen Henry Hyde Hyde je kazao kako će osobno razgovarati s predjednikom Odbora za vanjsku politiku Senata kako bi rezolucija bila usvojena i u američkom Senatu.

XS
SM
MD
LG