Linkovi

Španjolska: Izborna pobjeda oporbenih socijalista (15/3/04) - 2004-03-15


Na izborima u Španjolskoj, održanim tri dana nakon najgorih terorističkih napada u povijesti te zemlje, vladajuća Narodna stranka premijera Josea Marie Aznara doživjela je poraz.

U sjedištu španjolskih socijalista sinoć se slavila izborna pobjeda. Glasači su, mimo svih očekivanja, povjerenje poklonili oporbenoj Socijalističkoj stranci, čiji je čelnik Jose Luis Rodriguez Zapatero obećao da će odmah povući 1.300 španjolskih vojnika iz Iraka, ukoliko Ujedinjeni narodi ne odobre njihov mandat. Nakon što je prebrojana većina glasova, socijalisti su dobili 43, a Narodna stranka – 38 posto glasova. To znači da socijalisti neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, no da će moći vladati kroz koaliciju s manjim strankama.

U pobjedničkom govoru, novoizabrani premijer Zapatero obećao je da će borbu protiv terorizma postaviti kao svoj glavni prioritet. Iako su pred izbore u anketama vodili vladajući konzervativci, napadi u Madridu, u kojima je ubijeno 200 ljudi, promijenili su raspoloženje javnosti. Više od 12 milijuna Španjolaca demonstriralo je, kako je postajalo sve jasnije da su za napade odgovorni muslimanski ekstremisti, a ne baskijski separatisti.

Novoizabrani španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero rodom je iz grada Leon na sjeverozapadu Španjolske. 1986. je, u dobi od 26 godina, postao najmlađi član parlamenta u španjolskoj povijesti. Socijalisti su ga izabrali za čelnika stranke 2000, nakon što su glasači, ogorčeni zbog skandala i nezaposlenosti, na vlast izabrali konzervativnu vladu.

XS
SM
MD
LG