Linkovi

Njemačka traži sazivanje europske sigurnosne konferencije (15/3/04) - 2004-03-14


Suprotstavljanje terorizmu postat će nakon 200 poginulih u Madridu glavnom temom summita čelnika Europske unije krajem ožujka ovdje u Bruxelesu, potvrdilo je irsko Predsjedništvo. Države–članice obnovile su raspravu o načinima na koje se Unija može obraniti od terorizma, uključujući i sve do nekidan slabo razmatranu mjesec dana staru ideju Austrije o osnivanju europske obavještajne agencije, kontinentalnog pandana američkoj CIA-i, potom intenzivniju razmjenu podataka i stvaranju baze informacija o terorističkim aktivnostima.

Belgija je k tome predlošila efikasniju kontrolu ilegalne trgovine oružjem i nadzor u prostoru schengenske Europe bez granica. Potvrda da je surandja bez granica najbolje sredstvo protiv terorizma jest u činjenici da je baksijska ETA obezglavljena tek poslije pune suradnje Francuske i Španjolske.

Nakon sjednice njemačkog tzv. sigurnosnog kabineta – sastavljenog od najviših državnih dužnosnika i stručnjaka za sigurnost – Njemačka se irskom Predsjedništvu Unije obratila zahtjevom za hitnim sazivanjem europske sigurnosne konferencije. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Otta Schilyja, potvrda da iza madridske bombaške kampanje stoje islamski fundamentalisti značila bi i jačanje prijetnji sigurnosti ostalih zemalja Unije, "ukoliko se ova teza potvrdi", kaže ministar, "značit će novu prirodu prijetnji islamskog terorizma u Europi; stoga trebamo imati jasne i opsežne informacije iz čega bismo izvukli našu zajedničku procjenu stupnja opasnosti i naravno koordinirali odgovor na nju".

Ovakav je izvanredan skup sazvan i poslije terorističkih udara na SAD, što je rezultiralo brzim, tješnjim povezivanjem policija i sigurnosnih agencija europskih država. Svi je ovdašnji mediji glavna vijest da je u Španjolskoj pronađena traka s porukom navodno europskog vojnog glasnogovornika al-Qaede (osobe inače posve nepoznate ovdašnjim policijama). Na traci ce skupina islamskih ekstremista proglašava odgovornom "za ono što se zbilo u Madridu točno dvije i pol godine nakon New Yorka i Washingtona".

XS
SM
MD
LG