Linkovi

Reforme na Srednjem istoku (15/3/04) - 2004-03-14


Diljem Srednjeg istoka, govori se o reformi i modernizaciji. Kao što kaže Taufiq Hamdosch, kurdski aktivist iz Sirije, "Bez demokracije, ići ćemo unatrag dok će druge zemlje ići naprijed."

U nedavnom izvješću Ujedinjenih Naroda, skupina arapskih znanstvenika izjavila je da je globalni val demokracije "jedva dotakao arapske države". A, taj "deficit slobode", kaže se u izvješću, "podriva ljudski razvitak". Upravo zato, kaže predsjednik George W. Bush, Sjedinjene Države na Srednjem Istoku aktivno rade na "naprednoj strategiji slobode za tu regiju".

"Kada vođe reformi zatraže našu pomoć, Amerika će je i pružiti," rekao je predsjednik

Ovaj mjesec, pomoćnik američkog državnog tajnika za politička pitanja Marc Grossman je putovao u nekoliko srednjoistočnih zemalja kako bi raspravljao o načinima podrške onima "koji stvaraju reformu". Gospodin Grossman je istaknuo da će najbolje ideje za reformu doći od samih Arapa. Zamisao da Sjedinjene Države mogu nametnuti promjenu, rekao je, "potpuno je kriva".

Marc Grossman je također naglasio da nastojanja da se podrži reforma nisu zamjena za napore Sjedinjenih Država da pomognu u postizanju mira između Izraela i Palestinaca. Sjedinjene Države su se otvoreno izjasnile o potrebi postojanja palestinske države. Ali, da bi se to i ostvarilo, i Izraelci i Palestinci moraju udovoljiti nekim obvezama. Na palestinskoj strani, to uključuje okončanje terorizma i okretanje demokraciji. Ne bi trebalo biti nikakve sumnje, kaže predsjednik Bush, da je "demokracija realističan cilj za šire područje Srednjeg istoka".

"Pogrešno je čitave kulture i velike religije smatrati nespojivima sa slobodom i samo-upravom. Vjerujem da je Bog usadio u srce svakog ljudskog bića želju za životom u slobodi," kazao je predsjednik.

Demokracija, vladavina zakona, sloboda govora i izražavanja stvari su koje si žele narodi svih zemalja svijeta.

XS
SM
MD
LG