Linkovi

Bogato i raznoliko glazbeno nasljeđe Teksasa (15/3/04) - 2004-03-14


Diskografska kuća Alligator Records iz Chicaga, prvenstveno poznata po svojim blues izdanjima, nedavno je objavila novu kolekciju albuma naslovljenu "Crucial Blues Series". Ova kolekcija obuhvaća najbolja djela iz svijeta bluesa, sakupljena na albumima kao što su "Harmonica Blues", "Guitar Blues" i "Chicago Blues". Jedan od albuma "Crucial Texas Blues" posvećen je, kako mu ime kaže, najboljem teksaškom bluesu.

Teksas se može pohvaliti bogatim i raznolikim glazbenim nasljeđem – od električnog bluesa i country bluesa, pa do soula i honky-tonka. Teksaški blues je također pod utjecajem zydeca i Cajunskih ritmova, koji se čuju u susjednoj Louisiani, kao i country-swinga i tzv. "Tex-Mex" glazbe američkog jugozapada.

Njegovo ime možda se smatra simbolom Louisiane, no harmonikaš i pjevač zydeca C.J. Chenier stopostotni je Teksašanin. Rođen i odrastao u Port Arthuru u Teksasu, C.J. je sin "kralja zydeca" Cliftona Cheniera. Kada mu je otac umro 1987, C.J. je naslijedio Cliftonov sastav Red Hot Louisiana Band i otada s njim nastupa i snima albume. Njegov album naslovljen "Too Much Fun", svojedobno je opisan kao "duboko proživljeni močvarni pop u svojem najboljem izdanju".

Nedaleko od Port Arthura je i Houston, rodno mjesto kraljice "močvarnog boogieja" Katie Webster. Još kao dijete, Katie Webster je voljela blues. Iako je obrazovana kao pjevačica duhovne i klasične glazbe, oduvijek je više voljela rhythm-and-blues i soul glazbu koju je slušala na radiju. Kasnije je postala poznata u Louisiani po svojim albumima koje je tijekom pedesetih i šezdesetih snimila za Goldband Records. Niz skladbi snimila je sa slavnim blues glazbenicima, a nastupala je i s Otisom Reddingom. Katie Webster je umrla od moždanog udara 1999, u dobi od 63 godine.

Sličan osjećajni blues glas pripada i Marciji Ball, pjevačici i pijanistici rođenoj i odrasloj u Teksasu. U potrazi za slavom, Marcia je krenula u San Francisco, ali joj se auto pokvario u Austinu, u kojem se zatim skrasila za cijeli život. Tijekom trideset godina, snimila je preko deset solo albuma u kategoriji koja je jedinstvena samo njoj, a to je – "močvarni rock s obale Meksičkog zaljeva".

Skladba Marcie Ball "I'm Coming Down With the Blues", s njenog prvog albuma za Alligator Records, naslovljenog "Presumed Innocent", uključena je na novu kompilaciju "Crucial Texas Blues".

Na toj kompilaciji mogu se naći i skladbe majstora teksaškog bluesa kao što su Albert Collins, Johnny Winter, Floyd Dixon, Delbert McClinton, Johnny Copeland, Long John Hunter i W.C. Clark. No, niti jedna kolekcija teksaškog bluesa ne bi bila potpuna bez pjevača, skladatelja i gitarista Clarencea "Gatemoutha" Browna, čija skladba "She Walks Right In" se također nalazi na kompilaciji "Crucial Texas Blues".

XS
SM
MD
LG