Linkovi

U Chicagu održan godišnji banket Hrvatsko američke udruge (15/3/04) - 2004-03-14


U subotu je u Chicagu održan četrnaesti godišnji banket Hrvatsko američke udruge. Uz brojne Amerikance hrvatskog podrijetla, na ovom skupu bili su i mnogi uglednici, uključujući nekoliko bivših i sadašnjih kongresmena. Za našu nedjeljnu rubriku Hrvastko-američke veze razgovarali smo s počasnim predsjednikom Hrvatsko-američke udruge Anthonyjem Perajicom, koji obnaša i nekoliko političkih funkcija u Chicagu i Republikanskoj stranci.

Banketu Hrvatsko-američke udruge u Chicagu nazočilo je preko 400 osoba. Glavni govornik bio je predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa Henry Hyde. Anthony Peraica kaže da je bila riječ o izrazito emocionalnom govoru.

Anthony Peraica: (Bio je to) govor podrške Hrvatskoj u ovom procesu uključivanja u Europsku zajednicu i NATO savez. Rekao je da će sve učiniti da se taj hrvatski san realizira što prije. Zahvalio je Hrvatsko američkoj udruzi na pomoći i informacijama koje su mu stizale dosad i zatražio je daljnju suradnju. Bili su tu još i članovi zastupničkog doma Dennis Kucinich, kandidat za predsjednika hrvatskog podrijetla, Janice Schakowski, bivši komgresmen Ed Derwinski, kao i brojni politički dužnosnici grada Chicaga i savezne države Illinois.

Vrlo emocionalni govor na sinoćnjem je skupu održao i novinar Washington Timesa Jeffrey Kuhner, dobrar poznavalac prilika u Hrvatskoj i autor brojnih komentara o hrvatskoj problematici u tom listu. Anthony Peraica kaže da je govor kongresmena hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich na sinoćnjem banketu bio posebno toplo pozravljen od uzvanika.

Anthony Peraica: On je govorio o svom ocu koji je bio hrvatski imigrant i njegovom radu u hrvatskoj zajednici u Clevelandu. Kongresmen Kucinich bio je vrlo zadovoljan prijemom kojeg je dobio na jučerašnjem banketu Hrvatsko-američke udruge.

Kongresmen Hyde se u svom govoru osvrnuo i na prijedlog rezolucije, koja je u petak podnesena u Zastupničkom domu, a kojom se poziva NATO savez da do 2007. godine razmotri primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u članstvo. Počasni predsjednika Hrvatsko-američke udruge Anthony Peraica kaže da su predstavnici njegove organizacije i prije banketa razgovarali s kongresmenom Hydeom o toj rezoluciji, kao i s drugim nazočnim političarima.

Anthony Peraica: Tako da imamo jedan radni odnos koji će se intenzivno baviti realizacijom te rezolucije. Mi smatramo da ako učinimo sve što znamo i možemo, to neće biti samo podrška republikanaca i demokrata u Zastupničkom domu i Senatu, već i od članova Državnog tajništva i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Mi smatrmo da je hrvatska sad stvarno pokazala sa svojim radom u Afganistanu, kao partner Amerike, da je spremna biti jedan strateški partner Amerike. Mislim da Amerika – poslije deset ili petnaest godina rada s različitim hrvatskim vladama – sad shvaća da je Hrvatska jednini realni i sigurni partner Amerike u južnoj Europi; da se na Hrvatsku može računati. Mi smatramo da će s promičbom takve racionalizacije, podrška ovoj rezolucije biti snažna i s republikanske i s demokratske strane.

Iako je četrnaesti banket Hrvatsko-američke udruge održan u subotu, njezin počasni predsjednik Anthony Peraica kaže da se odmah počinje s pripremom ovogodišnjih Hrvatskih dana na Capitol Hillu koji se održavaju od 5. do 7. svibnja ove godine.

XS
SM
MD
LG