Linkovi

Standard života viši, kvaliteta života često - niža (14/3/04) - 2004-03-14


Dnevnik New York Times ukazuje na jedan od paradoksa napretka – materijalni uvjeti života su se posljednjih trideset-četrdeset godina strelovito poboljšali, za sve građane, no kvaliteta života možda je ipak lošija nego prije!

Primjer je, recimo, hrana, koje Amerikanci – kako se čini – ne samo imaju dosta već i previše. Liječnici ukazuju da je 64 posto nacije jednostavno predebelo te da se premalo kreće. Pretilost je pretekla duhan kao najčešći uzrok smrti. Od raznih posljedica viška kilograma umire pet puta više Amerikanaca nego od zaraznih bolesti.

Autor članka u New York Timesu ukazuje na još jednu “novost” modernog doba – za razliku od prije recimo stotinu godina, danas je problem debljine najviše prisutan među siromašnijim slojevima koji se često hrane najnezdravijom hranom – hamburgerima, raznih grickalicama, prženim krumpirom ili gaziranim pićima…

******

Dnevnik Washington Post piše o sve manjoj i manjoj ulozi Kongresa Sjedinjenih Država na američkoj političkoj sceni. “Danas je 74. dan ove godine. Zastupnički je dom ove godine zasjedao ukupno 21 dan. Za to vrijeme Kongres gotovo ništa nije napravio. Kongresni odbori održali su tek nekoliko sastanaka na kojima su se raspravljale zaista relevantne stvari ili se kontrolirala djelatnost izvršne vlasti” – piše član uredništva washingtonskog dnevnika Robert Kaiser.

Naravno, ovo neće trajati do vijeka – neki će se zakoni, a naročito savezni proračun – morati izglasati. Međutim sadašnja pasivnost – usred rata protiv terorizma, rekordnog proračunskog deficita kao i vanjskotrgovinskog deficita – ukazuje na činjenicu da je “zakonodavna grana vlasti sve marginalnija.”

“To je možda posljedica neuspješnog pokušaja s kraja devedesetih da se opozove predsjednik Bill Clinton, kojeg je pokrenulo baš tadašnje kongresno vodstvo” - piše u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG