Linkovi

Film tjedna: Hidalgo (15/3/04) - 2004-03-14


Američki kauboj i njegov vjerni mustang sučeljeni su sa svakojakim nevoljama u utrci kroz pustinjske predjele Srednjeg Istoka, u filmu koji je, tvrdi se, inspiriran stvarnim događajima od prije više od stotinu godina. Naslov filma "Hidalgo".

U danima kada je američki Divlji Zapad već blijedio u mnogo mirniji zapad, Frank Hopkins je bio kurir, koji je jašući što brže svog konja, prenosio bojne naredbe i druge važne dokumente za američku vojsku. On i njegov mustang, nazvan Hidalgo, proslavili su se pobjeđujući u utrkama izdržljivosti, na duge pruge, koje su bile popularne na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Ustvari su postali toliko slavni da su bili izazvani na najtežu utrku izdržljivosti u svijetu.

Velika utrka beduinskih jahača održava se svake godine već više od tisućljeća - pet tisuća kilometara preko pustinje Arabije, uzduž Perzijskog zaljeva, kroz Irak i Siriju sve do Damaska. Utrka je poznata pod nazivom "Ocean vatre".

Prebačeni u potpuno drugačiji svijet i drugu kulturu, američki kauboj postaje predmet općeg zanimanja, ali njegov konj privlači još veću pažnju … i ne samo pažnju, nego i prezir ponositih vlasnika i jahača čistokrvnih arapskih konja.

Glumac Viggo Mortensen, trenutno na vrhuncu slave nakon uloge Aragorna u trilogiji "Gospodar prstenova", pojavljuje se u "Hidalgu" kao kauboj Hopkins. "Na mnogo mjesta u Sjedinjenim Državama, a još i više u svijetu, kauboji imaju gotovo negativan imidž tvrdoglavog pojedinca, čiji individualizam ovisi o gušenju individualizma nekoga drugog. Kauboji koje sam ja upoznao nisu bili takvi. Kolikogod bilo njegovo neznanje o mnogim stvarima, on to nadoknađuje barem znatiželjom, koju prati i određena doza poštovanja. Mislim da je to početak poštivanja i otvorenosti prema drugim, nepoznatim stvarima".

No, priča o "Hidalgu", kako je iznesena u filmu, već je postala izvor kontroverzi. Tradicionalno holivudsko plošno prikazivanje likova neki su gledatelji već nazvali vjekovnom stereotipizacijom arapskih likova. Čuju se i glasovi da se Frank Hopkins i Hidalgo nikada nisu natjecali u beduinskoj utrci izdržljivosti, … a kamoli da bi pobijedili. Redatelj filma Joe Johnston priznaje da se koristio 'pjesničkom slobodom' u dodavanju avanturističkih elemenata stvarne priče o kauboju Hopkinsu.

Debitantica Zuleikha Robinson glumi šeikovu kćerku Jaziru. Samog šeika tumači Omar Sharif, koji se na lokaciji gdje se snimao "Hidalgo" našao po prvi puta nakon više od 40 godina. Na istim se lokacijama, u Maroku, snimao i slavni film Davida Leana "Lawrence od Arabije", koji je Omara Sharifa i lansirao na put svjetske slave. Glazbu za film "Hidalgo" skladao je James Newton Howard.

XS
SM
MD
LG