Linkovi

John Kerry predlaže redovite televizijske debate (14/3/04) - 2004-03-14


Najvjerojatniji predsjednički kandidat Demokratske stranke, senator John Kerry predložio je da predsjednik George Bush i on - svaki mjesec do izbora u studenom - održe po jednu televizijsku debatu na kojoj bi raspravili probleme zemlje i načine na koje ih se može riješiti.

Senator John Kerry je pozvao predsjednika da pristane na "stvarnu debatu o budućnosti Amerike". Poziv je posebno inspiriran željom senatora Kerryja da - kako je rekao - "narod ne treba kroz sljedećih osam mjeseci isključivo slušati negativne reklamne poruke koje jedino ocrnjuju protivnika."

Reagirajući na ovaj poziv, glasnogovornik izbornog stožera predsjednika Busha upitao se kako senator Kerry ima obraza tražiti civiliziranu debatu o problemima zemlje kada je nedavno svoje protivnike opisao kao "lopove i lažljivce."

Agencija Reuters navodi riječi republikanskog izbornog stručnjaka koji je rekao da će predsjednik sudjelovati u debatama "kada za to dođe prikladni trenutak."

U Sjedinjenim Državama, televizijske debate predsjedničkih kandidata održavaju se nekoliko tjedana prije nacionalnih izbora u studenom.

Inače, predsjednik je jučer ponovio svoje optimistične ocjene o ekonomskom oporavku nacije, što su demokrati odmah odbacili i u pitanje doveli njegovu vjerodostojnost.

U redovitoj radio poruci naciji, predsjednik Bush je izjavio da je prosječna stopa neuposlenosti manja no što je bila ikad u posljednjih trideset godina, te da je prošla veljača bila šesti uzastopni mjesec u kojem je zabilježen rast broja otvorenih radnih mjesta.

U odgovoru na predsjednikovu tjednu radio poruku, demokratski senator Edward Kennedy izjavio je da se "predsjednikova ekonomska politika sastoji od tek jedne jedine mjere, a to je propisivanje novih smanjenja poreza za najbogatije Amerikance." Senator Kennedy je citirao statistike ministarstva rada prema kojima je prošli mjesec otvorena tek 21 tisuća radnih mjesta - mnogo manje no što su vladini ekonomisti prognozirali.

XS
SM
MD
LG