Linkovi

Ljudska prava u Turskoj (14/3/04) - 2004-03-13


Dva nova izvještaja otkrivaju da je u Turskoj prošle godine zabilježen napredak u poštivanju ljudskih prava. Prema najnovijem izvještaju američkog Državnog tajništva o ljudskim pravima u svijetu, turski parlament usvojio je zakonske propise o provođenju sveobuhvatnih reformi koje će uključiti i probleme kao što su mučenje, vjerska sloboda, sloboda izražavanja, uloga vojske u vladi i sloboda udruživanja.

Neke od tih reformi već su provedene. Međutim, ozbiljnih problema još uvijek ima, pogotovo u vezi sa slučajevima mučenja od strane turskih snaga sigurnosti. Lorne Craner je pomoćnik američkog državnog tajnika za demokraciju, ljudska prava i rad. Prema njegovim riječima, Turska je počela rješavati postojeće probleme, no ipak može učiniti još više. Gospodin Craner je posebno istaknuo da još uvijek ima problema vezanih uz mučenje.

Turska se vlada obvezala da će poštivati politiku "nulte tolerancije" kada se radi o mučenju. Sjedinjene Države nadaju se napretku na tom polju.

Turska nastojanja na provođenju reformi dokumentira i posebni odbor Vijeća Europe, organizacije 45 europskih zemalja osnovane s ciljem promicanja demokracije i ljudskih prava. Turska je "provela više reformi u protekle dvije godine, nego u prethodnih deset," zaključio je taj odbor. Stoga, kaže se nadalje, više ne treba pratiti poštivanje ljudskih prava u Turskoj, koje je Vijeće Europe organiziralo od 1996 do danas.

Članovi Odbora kažu da postoji želja, ne samo u turskoj vladi, već i u narodu, da se njihova zemlja demokratizira, da bolje poštuje ljudska prava i da prizna prava pojedinca. Oni su pozvali Tursku da nastavi "promicati kulturnu i jezičnu raznolikost", te da osigura bolju zakonsku zaštitu manjina, uključujući i Kurde. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je Turska demokratska nacija, kakva bi, kako se nadaju Sjedinjene Države, jednoga dana trebao postati i Irak.

"Zahvaljujemo Turskoj na važnoj ulozi koju igra u regiji kao uzor svjetovne muslimanske nacije, koja se zaputila putem demokracije," kazao je gospodin Powell.

Turske reforme trebale bi poboljšati izglede Istanbula za ulazak u Europsku uniju. To je u interesu ne samo Turske, već i njenih susjeda u Europi i na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG