Linkovi

Jesu li glavni ekonomski savjetnici predsejdnika Busha bezidejni i nespretni (13/3/04) - 2004-03-13


"Washington Post" piše da je čitav niz 'gafova' ekonomske ekipe predsjednika Busha alarmirao njegove pristaše kojima se čini da su glavni tvorci ekonomske politike izgubili temeljnu sposobnost formuliranja uvjerljive poruke ili anticipiranja političkih posljedica svojih poteza.

Posljednjih tjedana, kako podsjeća washingtonski dnevnik, glavni ekonomisti Bijele kuće pozitivno su komentirali odljev radnih mjesta iz Sjedinjenih Država; predsjednikovo godišnje izvješće o ekonomskom stanju sadržavalo je nekoliko vrlo kontroverznih odlomaka; glasno se postavljaju pitanja o legitimnosti predsjednikovog proračuna za 2005. godinu; a, kao kruna svemu došla je turneja gospodina Busha u Kaliforniji gdje se pohvalio otvaranjem doslovce dva nova radna mjesta u Bakersfieldu.

Prvog ožujka, kako ističe Post, čitav je niz kompanija počeo plaćati trgovinske sankcije Europi zato što Kongres i Bijela kuća nisu zamijenili nezakonite izvozne subvencije s nekim drugim oblikom pomoći proizvodnim kompanijama koje su u nevoljama. A, da se potpuno razobliči raskorak između onoga što muči Amerikance i onoga što radi Bijela kuća na ekonomskom planu, poslužilo je dugoočekivano imenovanje glavnog čovjeka administracije koji treba skrbiti o interesima proizvodnog sektora američke ekonomije. Kako piše washingtonski list, umjesto očekivanog sretnog događaja za Bijelu kuću, to se imenovanje pretvorilo u noćnu moru kada se saznalo da je predsjednikov odabranik prije niti godinu dana i sam otvorio veliku tvornicu u Pekingu.

Uglavnom, zaključuje "Washington Post", za razliku od početka predsjednikovog mandata, u kojemu su ekonomsku politiku oblikovali ljudi s idejama, sada su glavni ekonomski savjetnici i bezidejni i nespretni. Oni sami daju najviše materijala kampanji najvjerojatnijeg demokratskog predsjedničkog kandidata, senatora Johna Kerryja, kojemu je upravo ekonomija glavno oružje protiv predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG