Linkovi

Utrkom robota u pustinji Mojave do robotskih vojnih vozila (13/3/04) - 2004-03-13


Sve je spremno za današnju utrku robota u pustinji Mojave, u Kaliforniji i Nevadi, u kojoj je glavna nagrada milijun dolara.

Znanstveno-istraživački odjel američkog Ministarstva obrane sponzor je utrke koja se odvija na teškom pustinjskom terenu, u dužini od najmanje 240 kilometara, između Barstowa, u Kaliforniji, i Primma, u Nevadi.

Prva ekipa koja uspije proći zadanu stazu u roku od deset sati osvojit će nagradu, kao i moguće ugovore s Ministarstvom obrane. Za utrku se kvalificiralo samo 15 ekipa. Ako niti jedna ne završi stazu u zadanom vremenu, Pentagon će najvjerojatnije organizirati još jednu takvu utrku.

Roboti, koji se natječu, moraju biti sposobni za samostalnu navigaciju i ne smiju biti kontrolirani daljinskim upravljačima. No, u cilju osiguravanja utrke od nesreća, svakog će robota pratiti posebno vozilo, u kojemu će jedan od sudaca utrke biti spreman pritisnuti prekidač koji momentalno zaustavlja robota ukoliko on neželjeno skrene s puta.

Ovo je natjecanje dio nastojanja da se dizajnira robotsko vozilo bez ljudske posade za vojnu uporabu. Kongres je postavio kao cilj zamjenu trećine kopnenih vojnih vozila robotskim vozilima do 2015. godine.

XS
SM
MD
LG