Linkovi

U Bijelu kuću - preko stadiona? (14/3/04) - 2004-03-13


Sport i politika ponekad su prirodni partneri, primjerice, u izbornoj godini. Kako se Sjedinjene Države spremaju za predsjedničke izbore u studenom, tako se mogu očekivati i sve češći istupi političara, posebno predsjedničkih kandidata, o raznim pitanjima vezanim uz sportove. Tu će biti i razna pojavljivanja na sportskim priredbama, kao što je to bio nedavni posjet predsjednika Busha Daytoni. Predsjednikov dolazak na utrku NASCAR-a, kažu politički stručnjaci, bio je pažljivo osmišljen. Njime se, naime, željelo pokazati da je predsjednik "i macho i običan čovjek". Takvi nastupi, kaže profesor političkih znanosti Alan Lichtman sa sveučilišta American, pokušavaju javnosti predsjednika prikazati kao čovjeka koji brine za živote prosječnih Amerikanaca i distancirati ga od najvjerojatnijeg demokratskog predsjedničkog kandidata, senatora Johna Kerrya, kojeg republikanci prikazuju kao bivšeg hipija i rezerviranog bogataša.

Izborni stožer senatora Kerrya naglašava, s druge strane, njegovu ljubav prema lovu, hokeju, surfingu u drugim sportovima. Ipak, njegovi suradnici kažu da senator neće mnogo vremena posvetiti pojavljivanju na sportskim nastupima, jer to, kako govore, "ljudi mogu lako pročitati".

Podaci, međutim, pokazuju da pretendenti na Bijelu kuću ne bi trebali zanemariti sport. Umješni političar zna, kažu upućeni ,da će lakše stvoriti vezu s biračima u pet minuta boravka na nekoj utakmici, nego u dvosatnom govoru. Bijela kuća je tako odlučila usredotočiti svoje napore na sport, pogotovo na NASCAR, koji samo u Americi ima 75 milijuna ljubitelja. Predsjednik Bush je dodao pobjednike utrka NASCAR-a popisu sportaša koji dobivaju pozive za Bijelu kuću, kao što je to slučaj s olimpijskim pobjednicima. Njegovi prvi televizijski predizborni spotovi prikazani su na sportskim kanalima Fox Sports Net, ESPN i Golf Channel, a prije Super Bowla, finalne utakmice prvenstva u američkom nogometu, koje se smatra sportskim događajem godine u Sjedinjenim Državama, emitiran je uživo njegov intervju iz Bijele kuće. To je, kaže glasnogovornica Bijele kuće Suzy DeFrancis, odličan oblik sudjelovanja u američkom javnom životu.

XS
SM
MD
LG