Linkovi

Menopauza - ključ opstanka ljudske vrste (14/3/04) - 2004-03-13


Menopauza bi mogla imati važnu evolucijsku ulogu, zaključili su finski znanstvenici, koji su istraživali predindustrijska društva u Finskoj i Kanadi. Njihova otkrića mogla bi konačno objasniti misteriju ljudske menopauze, koja nema svojeg pandana kod drugih sisavaca. Kako se čini, menopauza pomaže u – produžavanju vrste osiguravanjem baka koje će čuvati djecu.

Finsko istraživanje je, naime, pokazalo da su žene, čije su majke živjele još dugo nakon što su prošle menopauzu, imale djecu ranije i češće od žena čije su majke umrle. To može objasniti zašto žene često žive dugo nakon što su prošle kroz svoje reproduktivne godine, dok većina ženki u drugim vrstama umire kada više ne može rađati potomke. Na primjer, naši najbliži rođaci u životinjskom svijetu, čimpanze, imaju slične obrasce razmnožavanja. Kod ženki čimpanze, plodnost dostiže vrhunac prije tridesete, a do 45 godine, kao i kod ljudi, nastupa menopauza. Međutim, žene žive još desetljećima nakon menopauze, dok čimpanze rijetko nadžive 45-tu godinu.

Istraživanje, koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Turku, pokazalo je da kod ljudi, bake često umiru kada im djeca prestanu imati djecu, odnosno, kada više nisu potrebne u zbrinjavanju podmlatka. To pokazuje, kažu znanstvenici, da je pomoć koju bake pružaju u obitelji jedna od ključnih determinanti naše dugovječnosti.

XS
SM
MD
LG