Linkovi

Carmel Agius: 'Suđenje neće početi niti za nekoliko tjedana, a niti za nekoliko mjeseci' (12/3/04) - 2004-03-12


Inicijalnim pojavljivanjem optuženih Čermaka i Markača – koji su odbacili svih sedam točaka optužnice – počelo je suđenje za zločine nad civilima za i nakon operacije “”Oluja””.

"Časni sude nisam kriv" - ovaj se odgovor čuo po svakoj od sedam točaka optužnice protiv umirovljenih generala HV-a Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Čermak i Markač su se u petak po prvi put pojavili pred sudskim Vijećem II – predsjedava mu Maltežanin Carmel Agius - i odmah su se odlučili za izjašnjavanje iako im pravila suda dopuštaju maksimalnih 30 dana za, kaže se, "razmišljanje" prije konačne odluke.

Njihovi su odvjetnici potom najavili da će predati zahtjeve za privremenim oslobađanjem do početka procesa. Zahtjevi su već složeni a prate ih garancije hrvatske Vlade. U slučaju da se Tužiteljstvo složi, suci će zasigurno dozvoliti da optuženi čekaju suđenje na slobodi.

Odluku o privremenom oslobađanju – ili odbacivanju zahtjeva – donosi na posebnoj sjednici kompletno sudsko Vijeće II razmatrajući sve raspoložive elemente potrebne za pravičnu odluku, pogotovo procjenu da li optušeni mogu bilo kako utjecati na svjedoke ili predstavljati opasnost po okolicu. Privremeno oslobađanje prate uvijek mjere nadzora koje provodi policija.

Tužiteljstvo u ovoj fazi procesa nije imalo primjedbi - ali ni optuženi ili njihovi pravni zastupnici. Formalnošću je dakle počeo proces koji, kako je istaknuo i sam predsjedavajući sudac, "neće startati niti za nekoliko tjedana, a niti za nekoliko mjeseci". No, obećao je Agius, sud će učiniti sve što je u njegovoj moći da proces krene što je moguće prije.

Za sada, kao i u svim dosdašnjim procedurama, optužba i obrana moraju razmjenjivati informacije i materijale, a suci će regulirati pripreme na statusnim konferencijama.

Predsjedavajući je sudac podsjetio optužene da se tokom priprema mogu predomisliti i prihvatiti odgovornost u nagodbi s Tužiteljstvom – takvih je slučajeva već bilo na kaznenom sudu – a i ova je vrst informacije optuženima sučeva obaveza. Sudac Agius je ponovno u sudnici potvrdio svoj dobar glas da se brine i o najsitnijim elementima procesa detaljnim provjeravanjem uvjeta pritvora optuženika.

XS
SM
MD
LG