Linkovi

Savezni proračunski manjak dostigao $541 milijardu (13/3/04) - 2004-03-12


Američki je deficit dostigao u protekloj godini rekordnih 541 milijardu i 800 milijuna dolara – navodi se u najnovijem izvještaju ministarstva trgovine.

Kako navodi agencija Associated Press, na državnom je tekućem računu zabilježen porast deficita od 12,7 posto u odnosu na prethodu godinu kada je iznosio - tada rekordnih – 481 milijardu dolara.

U drugom današnjem izvješću ministarstva trgovine se navodi da su zalihe proizvedene robe porasle u siječnju za 0,1 posto, a prodaja je povećana za 0,4 posto.

Na temelju tih pokazatelja stručnjaci ocjenjuju da se ekonomska situacija u Sjedinjenim Državama proteklih mjeseci popravlja, ali su firme još uvijek suzdržane kad je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta.

Američki Senat usvojio je savezni proračun za 2005. fiskalnu godinu – koja počinje u listopadu - u visini od dva bilijuna i 360 milijardi dolara.

Ovim se proračunom pokušava za polovicu smanjiti 500 milijardi dolara proračunskog deficita, a plan predvidja i smanjenje poreza za oko 80 milijardi što je manje nego je predsjednik Bush tražio u svom prvobitnom prijedlogu.

XS
SM
MD
LG