Linkovi

Neki znaci ukazuju da iza napada u Madridu stoji al-Qaida (12/3/04) - 2004-03-12


Broj žrtava napada na vlakove podzemne željeznice u Madridu popeo se na najmanje 190 osoba, dok ih je tisuću i dvjesto ranjeno. Španjolska vlada za napade okrivljuje baskijske teroriste, međutim, postoje znaci koji ukazuju da je za ovaj najteži teroristički napad u španjolskoj povijesti odgovorna teroristička mreža al-Qaida i njeni pristaše.

Kola hitne pomoći vozila su poginule i ranjene s nekih od najprometnijih postaja madridske podzemne željeznice. Vjeruje se da je i do 10 bombi eksplodiralo u kako se vjeruje pomno koordiniranim terorističkim napadima.

Obraćajući se naciji španjolski premijer Jose Maria Aznar nazvao je napade masovnim ubojstvom i okrivio baskijsku separatističku organizaciju ETA i obećao da će pronaći odgovorne za taj napad.

Policija je poslije priopćila kako je pronašla jedan kombi s detonatorima i audio vrpcama s citatima iz Kurana. Istovremeno, jedne novine na arapskom jeziku koje izlaze u Londonu priopćile su da su primile poruku u kojoj jedna organizacija sa Srednjeg istoka preuzima odgovornost za ove napade u ime al-Qaide. Riječ je o organizaciji Brigade Abu Hafs al-Masri, koja je i u prošlosti preuzimala u ime al-Qauide odgovornost za terorističke napade.

Autentičnost pisma nije mogla biti potvrđena s neovisnih izvora, međutim, to je navelo španjolske vlasti da prošire istragu i dalje od baskijskih separatista, a ministar unutarnjih poslova Angel Acebes naložio je snagama sigurnosti da ne isključe iz istrage nijednu mogućnost. U pismu Brigada Abu Hafs al-Masri upozorava se također da će u neposrednoj budućnosti doći do većeg napada na Sjedinjene Države.

Svjetski čelnici osudili su jučerašnje napade u Madridu i izrazili sućut španjolskom narodu. Predsjednik Bush je u telefonskom razgovoru sa španjolskih kraljem Juanom Carlosom i premijerom Aznarom izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života, a isto su učinili i čelnici američkog Kongresa. U Britaniji je premijer Tony Blair izjavio – citiramo – "da su ovi napadi dokazali da moramo zajednički surađivati kako bismo se zaštitili od ovakvih napada i pobijedili terorizam". Ruski predsjednik Vladimir Putin napade je nazvao "barbarskim činom", a u New Yorku je Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se napadi osuđuju.

I hrvatski premijer Ivo Sanader uputio je u povodu terorističkih napada na madridske željezničke postaje pismo sućuti španjolskom premijeru Jose Maria Aznaru. "Molim Vas da u ime Vlade RH i moje osobno primite izraze najdublje sućuti zbog eksplozija na željezničkim postajama u Madridu koja su odnijele mnoge ljudske živote. S Vama sam u svojim mislima i molitvama, kao što je s Vama i cijela hrvatska Vlada i njezini građani" – prenosi Hina Sanaderovu poruku. Izraze sućuti uputili su i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

XS
SM
MD
LG