Linkovi

'Svi smo građani Madrida' (12/3/04) - 2004-03-12


Uvodničari američkih dnevnih listova komentiraju jučerašnje terorističke napade u Madridu. Česte su usporedbe s 11. rujna 2001. godine, hvali se španjolska odlučnost u borbi protiv terorizma te poručuje – “Španjolska u ovim tragičnim danima nije sama.”

Dnevnik Christian Science Monitor, koji izlazi u Bostonu, piše da je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija španjolskom premijeru Jose Mariji Aznaru, kojeg će “sasvim sigurno, neki smatrati neizravno odgovornim za napade – zbog toga što je njegova vlada imala oštar stav kada su u pitanju teroristi, bili oni iz baskijske ETA-e ili al-Qaide, kao i zbog toga što pomaže Americi u Iraku.”

U Europi postoje ljudi koji simpatiziraju s baskijskim separatistima. Međutim, kaže se u uvodniku Christian Science Monitora. Međutim, “Španjolska ne može pregovarati s ETA-om, sve dok se ona koristi nasiljem. Madridu je potrebna sva strana podrška u borbi protiv ETE, kao što je Španjolska pomogla u borbi protiv globalnog terorizma."

“Američka je diplomacija posljednjih godina često vrlo nespretna, tako da se zaboravlja da Washington u borbi protiv terorizma ima stvarne i čvrste saveznike. Jedan od takvih saveznika je Španjolska” – piše Washington Post. “Vlada premijera Aznara, očeličena u dugogodišnjoj borbi protiv terorista iz ETA-e, zna iz prve ruke što je terorizam. Za odlučnost u borbi protiv njega vlada će biti vjerojatno i nagrađena – iako je većina Španjolaca protiv intervencije u Iraku, stranka premijera Aznara vjerojatno će pobijediti na izborima koji se održavaju u nedjelju” – piše Washington Post.

Teroristi vjerojatno očekuju da će vlada odustati od svoje odlučne borbe protiv terorizma. No, Europa i Sjedinjene Države odlučne su pomoći Madridu. “Na užas terorizma može se odgovoriti jedino zajedničkom borbom protiv njega. Napadi u Madridu podsjećaju nas da u borbi protiv terorizma nismo sami” – piše Washington Post.

A ta borba – podsjeća uvodničar New York Timesa – odvija se ne samo na bojnom polju. Ona se odvija i kroz suradnju policija raznih zemalja, obavještajnih službi, te kroz zajedničku kontrolu globalnog bankovnog poslovanja, kako bi se spriječilo financiranje terorista. “Terorizam se ne može uništiti samo zbacivanjem talibana s vlasti ili zarobljavanjem Saddama Husseina” – piše New York Times.

“U trenutku kada broj poginulih u Madridu dostiže više od 190, trans-atlantske razmirice oko prirode terorizma čine se deplasiranima. On prijeti svima, na svakom mjestu. Terorizam se ne osvrće na državne granice, političke sisteme, vjere ili ideologije. Borba protiv njega zbog toga mora biti multinacionalna. U ovom trenutku, svi smo mi građani Madrida” – ovim riječima završava uvodnik New York Timesa.

XS
SM
MD
LG