Linkovi

Čermak i Markač stigli u den Haag (11/3/04) - 2004-03-11


Umirovljeni generali Markač i Čermak stigli su u Haag, a pred sucima se pojavljuju već u petak.

Umirovljeni generali, vlasnici najnovijih haaških optužnica za ratne zločine počinjene za i poslije operacije Oluja stigli su u četvrtak ujuztro u zračnu luku Amsterdama Schiphol, gdje su ih, kao što je to već ustaljena praksa, preuzeli nizozemski policajci i sproveli u UN-ovu jedinicu za pritvor Scheveningen.

Iz Tribunala je potom potvrđeno da su optuženi smješteni u Scheveningenu te da će se njihovo inicijalno pojavljivanje pred sucima dogoditi već u petak, u 14.30, ako što je ranije najavljivano iz Zagreba.

Po standardnoj proceduri dvojici optuženika pročitati će se optužnica a oni će se izjašnjavati po svakoj od njezinih sedam točaka. S optuženicima su u Nizozemsku stigli i njihovi odvjetnici a u službenoj je pratnji također pomoćnik ministrice pravosuđa za suradnju s Tribunalom.

Odvjetnici Prodanović i Šeparović najavili su da će već pri prvom pojavljivanju podnijeti zahtjev za privremeno oslobađanje optuženih, za što već imaju pripremljene pismene garancije Vlade.

Odluka da li će Markač i Čermak čekati početak procesa na slobodi dobrim dijelom ovisi od stava Tužiteljstva – njega suci po pravilu uvijek uvažavaju. Rasprava sudaca na ovu temu a potom i odluka dogoditi će se u idućih mjesec dana.

Prve rekacije iz Haaga su očekivane: glasnogovornik Suda Jim Landale je, potvrđujući kako su dva nova stanara u Scheveningenu, pozdravio njihov dolazak kao "pozitivan korak". Prema očekivanju, glasnogovornica Tužiteljstva bila je rječitija. "Pozdravljamo dobro postupanje Vlade, brzo prebacivanje optuženih kao i njihovo osobno sudjelovanje u ovome" - kazala je Florence Hartmann koja posebnom kvalitetom ove epizode smatra "nemiješanje politike". "Nadam se da će Hrvatska isto ovako postupiti i ispunjavajući ostale obaveze prema Tribunalu" - zaključila je glasnogovornica.

Problem je, naravno, bjegunac Gotovina. U Haagu su zanijekali da glavna tužiteljica priprema poseban izvještaj za potrebe država – članica i EU, ali će ovaj element zasigurno značajno pozitivno mijenjati ton jedinog upitnog dijela Komisijinih preporuka za pregovore s Hrvatskom, onog političkog a valjda i utjecati na Britaniju i Nizozemsku da završe ratifikaciju SSP-a blokiranu nezadovoljstvom stupnjem suradnje Zagreba s Haagom.

XS
SM
MD
LG