Linkovi

Rat protiv debljine našao se i u  Kongresu (11/3/04) - 2004-03-11


Ustvrdivši da je prejedanje privatni problem pojedinaca, a ne sudova, Zastupnički dom Kongresa glatko je usvojio zakonsku mjeru kojom se zabranjuje utuživanje restorana zbog toga što njihova hrana - deblja, izvješćuje "New York Times". Mjeru - nazvanu na Capitol Hillu 'cheeseburger zakon' - predložili su republikanci, a usvojila velika većina iz obje stranke, spriječivši tako sudski lov na restorane, posebice velike lance poput McDonald'sa, koji je obećavao da će nalikovati ratu protiv duhanskih kompanija.

Štoviše, piše njujorški list, na tužbe su se i pripremali isti odvjetnici koji su utužili duhanske kompanije. Zakonu je podršku jučer izrazila i Bijela kuća priopćenjem u kojemu se kaže da 'proizvođači i prodavači prehrambenih proizvoda ne bi trebali zakonski odgovarati za posljedice konzumiranja potpuno ispravne hrane'.

Doduše, u Senatu nije izvjesno da će ovaj zakon glatko proći. Čuju se, naime, i glasni prosvjedi demokrata ovakvoj zakonskoj mjeri kao 'nepotrebnoj i neodgovornoj', posebice u svjetlu ovotjednog vladinog izvješća da debljina vrlo brzo dostiže pušenje kao glavni uzrok smrti koji se može spriječiti promjenom individualnih navika. Osobna odgovornost je i glavni element koji se ističe ovom zakonskom mjerom, koja se službeno zove: "Zakon o osobnoj odgovornosti u konzumaciji hrane".

A, kad smo već kod mega-tužbi, "Christian Science Monitor" piše o rijetkom slučaju suradnje među inače teškim konkurentima: kompanije America Online, Microsoft - u ime svog MSN-a - Earthlink i Yahoo, kao četiri najveća pružatelja usluga elektroničke pošte, objavile su šest tužbi kojima će biti obuhvaćene stotine pojedinaca i pravnih osoba optuženih za odašiljanje milijuna neželjenih email poruka, takozvanog 'spama'. Osnovu za tužbu pruža zakonska mjera protiv 'spama' koja je postala pravovaljana 1. siječnja. Tužbe su podignute u saveznim sudovima u Kaliforniji, Georgiji, Virginiji i državi Washington.

Među optuženicima, nekoliko desetaka nije imenovano, jer će tek sudskom istragom biti ustanovljena njihova imena, odnosno nazivi. Na svaki način to su oni čije ponude jeftinih stambenih kredita, dijetalnih tableta, lijekova koji se inače mogu dobiti samo na recept i mnogih drugih stvari koje se inače reklamiraju samo na pornografskim web-sajtovima, preplavljuju svakoga dana emailove građana. Premda su 'spammeri' poznati po vještom prikrivanju svojih tragova, često šaljući svoje poruke preko nezaštićenih kompjutera korisnika koji ni ne sanjaju da ih se zlorabi, vjeruje se da će ih se moći pritjerati pred lice pravde, piše bostonski list.

XS
SM
MD
LG