Linkovi

U Kongresu sve glasnije kritike Busheve politike prema Haitiju (11/3/04) - 2004-03-11


Demokrati u Senatu pojačali kritike politike administracije predsjednika Busha prema Haitiju.

Neki demokrati traže da se povede neovisna istraga o navodima koje iznosi bivši haićanski predsjednik Jean Bertrand Aristide da je zbačen s vlasti u udaru koji su pripremile Sjedinjene Države i Francuska. Administracija predsjednika Busha ustraje u tvrdnji da je gospodin Aristide, koji se sad nalazi u egzilu u Središnje Afričkoj Republici, napustio Haiti 28. veljače svojom voljom. Na saslušanju Pododbora za vanjsku politiku zapadne hemisfere, pomoćnik državnog tajnika Roger Noriega odbacio je kritike demokrata kako je administracija trebala učiniti više da podrži Aristideovu vladu.

Kako je rekao, Sjedinjene Države nisu dužne – citiramo – 'pomagati lošim čelnicima da loše vladaju'." Dozvolite mi da budem izravan. Povijest loše vladavine gospodina Aristidea na Haitiju je dokazana i svi znamo da je to tako: demokratski izabrana vlada može potkopati svoju legitimnost načinom na koji upravlja".

Pomoćnik državnog tajnika Noriega je izjavio kako administracija nije htjela "učiniti doktrinu" po kojoj – citiramo – "svaki loš, neuspjeli i neodgovorni čelnik može pozvati Sjedinjene Države da dođu, okruže njegovu palaču i štite ga". Jedna stvar u kojoj se i demokratski i republikanski senatori složili jest potreba za dodatnim međunarodnim postrojbama za stabilizaciju Haitija.

XS
SM
MD
LG