Linkovi

Udruge građana uzvraćaju  na predizbornu reklamnu kampanju predsjednika Busha (10/3/04) - 2004-03-10


Razne političke udruge građana troše milijune dolara kako bi uzvratile na predizbornu reklamnu kampanju predsjednika Busha, piše "New York Times". Tri reklamne kampanje odvijaju se u 17 saveznih država, onih istih u kojima se prikazuju i oglasi predizborne kampanje gospodina Busha. To su savezne države u kojima su oba predsjednička kandidata gotovo izjednačena, te biračko tijelo može prevagnuti na jednu ili drugu stranu. Najveća od spomenutih kampanja počinje danas s 5 milijuna dolara u neograničenim donacijama koje političke stranke više ne mogu same prikupiti. Republikanci kažu da je to nezakoniti način podrške senatoru Johnu Kerryju, ali, kako podsjeća njujorški list, za sada njihove službene žalbe nisu riješene.

Spomenute skupine građana - od kojih dvije tvrde da već imaju 70 milijuna dolara u obećanim donacijama - uskaču u predizbornu kampanju da bi - kako kažu - izjednačile odnose između dva tabora u kojima je onaj predsjednika Busha, prema procjenama, financijski barem deset puta jači od njegovog demokratskog suparnika. Jednu od tih organizacija, nazvanu Media Fund, vodi Harold Ickes, svojedobno zamjenik šefa predsjednikovog ureda u administraciji predsjednika Clintona. U drugoj, nazvanoj ACT, odnosno America Coming Together, okupili su se aktivisti za prava žena na pobačaj zajedno s onima koji rade u korist najvećeg sindikata u Americi. Upravo je toj skupini George Soros obećao donaciju od 10 milijuna dolara.

Spektar tih skupina, kako piše "New York Times" vrlo je širok i, za predizbornu kampanju predsjednika Busha trebao bi biti vrlo znakovit: njegovi protivnici dolaze sa svih strana. Tu je, recimo, skupina nazvana New Democratic Network, koja prvenstveno oglašava na španjolskom jeziku, podsjećajući hispaničku populaciju na neispunjena obećanja gospodina Busha. Organizacija MoveOn.org Voter Fund već mjesecima prikazuje oglase u kojima se pokazuju tvornički radnici bez posla, uz komentare o predloženim ograničenjima na plaćeni prekovremeni rad i poruku: "Vrijeme je da si to priznamo - George Bush nije na našoj strani."

XS
SM
MD
LG