Linkovi

Hubble 'vidio' nastanak galaksija, pola milijarde godina nakon Velikog praska (10/3/04) - 2004-03-10


Poput Mojsija, dovedenog na planinu da vidi Obećanu Zemlju u koju sam nikada neće doći, tako je i svemirski teleskop Hubble vidio zbivanja u svemiru takorekuć 'kratko' nakon Velikog praska, objavili su znanstvenici NASA-e.

U svečanosti koja je bila dijelom znanstvena radionica, dijelom politički skup, a dijelom objava početka astronomske 'zlatne groznice' u proučavanju spomenute snimke teleskopa Hubble, znanstvenici Instituta za svemirsku teleskopiju sveučilišta Johns Hopkins pokazali su fotografiju za koju tvrde da je najdalji teleskopski pogled ljudskog roda u daleku prošlost svemira.

Između desetak tisuća novih galaksija koje otkriva milijun-sekundna ekspozicija malenog djelića tamnog neba u konstelaciji Fornax, nalazi se i nekoliko desetaka blijedo-crvenkastih mrlja koje su, smatraju znanstvenici, začeci galaksija koje su se tek počele stvarati pola milijarde godina nakon Velikog praska, kada se još nisu stigle formirati zvijezde.

Fotografija je nastala superpozicijom 800 ekspozicija, snimljenih tijekom 400 orbita svemirskog teleskopa Hubble oko Zemlje. Ovakav pogled na svemir neće biti ponovljen - ni nadmašen - sve dok u orbitu oko Zemlje ne ode novi svemirski teleskop James Webb, 2011. godine.

Za punu analizu ove fotografije trebat će vremena, ali, kako kaže direktor instituta za svemirsku teleskopiju dr. Steven Beckwith, 'očekujemo da će ona razotkriti nove tajne o porijeklu zvijezda i galaksija, te, na koncu, i nas samih.'

XS
SM
MD
LG