Linkovi

Snižavanje kolesterola ispod preporučene razine značajno pomaže srčanim pacijentima (9/3/04) - 2004-03-09


Snižavanje razine kolesterola daleko niže nego što većina liječnika trenutno smatra dostatnim mogla bi značajno smanjiti rizik pacijenta od obolijevanja ili smrti od srčanog udara, pokazuje jedna nova studija. Nalazi studije, prema tvrdnjama kardiologa, značajno će promijeniti način na koji liječnici tretiraju pacijente sa srčanim bolestima, te potaknuti reevaluaciju zdrave razine kolesterola.

U studiji su uspoređeni rezultati uzimanja jednog od najjačih lijekova za snižavanje kolesterola, Pfizerovog Lipitora (atorvastatina), s onima mnogo blažeg Pravachola (pravastatina). Kod pacijenata koji su uzimali Lipitor znatno je rjeđe došlo do srčanog napada, ili im je znatno rjeđe trebao kardiokirurški zahvat, bilo by-pass ili angioplastika.

Trenutne preporuke u Sjedinjenim Državama predviđaju razinu LDL kolesterola ispod 100 miligrama po decilitru krvi samo kod pacijenata s vrlo visokim rizikom od srčanog infarkta. Dvogodišnja studija, u koju je bilo uključeno više od četiri tisuće pacijenata, pokazala je, međutim, da se jako snižavanje razine kolesterola - prosječno na 62 miligrama po decilitru, kod pacijenata koji su uzimali Lipitor - očitovalo znatno boljim rezultatima za te pacijente. Stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti kod tih je pacijenata bila 30 posto niža nego kod onih koji su uzimali blaži lijek Pravachol i s njim postigli preporučenu razinu kolesterola.

XS
SM
MD
LG