Linkovi

Droge u Afganistanu (9/3/04) - 2004-03-08


Nakon više od dva desetljeća sovjetske okupacije, građanskog rata i katastrofalne talibanske vladavine, nova afganistanska vlada pokušava se nositi s mnogim problemima. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da je "uzgoj maka i proizvodnja heroina i drugih droga koje se dobivaju od maka jedan od najvećih problema u Afganistanu".

Uz pomoć Njemačke i Britanije, Afganistan organizira policijske snage za borbu protiv droga. Britanci, koji predvode koordiniranje pomoći za borbu protiv droga u Afganistanu, također surađuju s afganistanskim lokalnim vlastima u iskorijenjivanju uzgoja maka. No, zakon ponude i potražnje igra veliku ulogu u održavanju uzgoja maka na visokoj razini.

U upravo objavljenom izvještaju, Sjedinjene Države procjenjuju da su afganistanski seljaci prošle godine uzgajali mak na više od 60 tisuća hektara. Mak se uzgaja u 28 od 32 afganistanske pokrajine. Međunarodni monetarni fond ocjenjuje da prodaja opijumskog maka čini između 40 i 60 posto afganistanskog bruto nacionalnog proizvoda. Prema stručnjacima za narkotike, kada afganistanski seljak proda svoj mak u Afganistanu, on zaradi tek oko jednu stotninu zarade koju će donijeti heroin proizveden od tog maka, kada bude prodan u Europi ili Sjedinjenim Državama.

Robert Charles, glavni dužnosnik State Departmenta zadužen za borbu protiv narkotika, kaže da je važno pomoći afganistanskim seljacima da se preorijentiraju na druge usjeve.

"Moramo spriječiti institucionalizaciju tržišta heroinom. Ukoliko za dvije godine ne uspijemo promijeniti sadašnju situaciju, bit ćemo na putu institucionalizacije kartela u Afganistanu, a to ne možemo dozvoliti. Zato trebamo poduzeti mjere protiv skladišta i usklađenih zaliha droga, kao i protiv laboratorija za njihovu proizvodnju," kazao je gospodin Charles.

Da bi se borio protiv nezakonitih droga, Afganistan treba trajnu pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja u jačanju rada policije, iskorjenjivanju opijumskog maka i osiguravanju drugih oblika zarađivanja uzgajivačima maka. Uz sve to, toj zemlji treba i politička stabilnost.

XS
SM
MD
LG