Linkovi

Škare-Ožbolt: Čermak i Markač ovog tjedna će se predati haškom tribunalu (8/3/04) - 2004-03-08


Haški Tribunal otpečatio je jutros optužnicu protiv Ivana Čermaka i Mladena Markača. Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kazala je da su Čermak i Markač primili optužnice i odmah izrazili spremnost da se pojave pred sudom što je prije moguće. Dvojica umirovljenih generala optužnih za zločine počinjene nad srpskim civilima 1995., Tribunalu će se predati do kraja ovog tjedna. Osim optužnice protiv Čermaka i Markača vladi je iz Den Haaga 1. ožujka stigla i izmijenjena optužnica protiv Ante Gotovine, jednog od trojice najtraženijih haških bjegunaca. Ministrica pravosuđa kazala je da se vlada, šuteci o optužnicama, držala dogovora s Tribunalom. Dodala je da će optuženi od vlade dobiti svu potrebnu pravnu pomoć.

"U vladi se razmišlja o upotrebi raspoloživih pravnih sredstava u ovom procesu uključujući i nominiranje vrhunskih pravnih, domaćih i stranih eksperata, kao amicus curiae, odnosno prijatelja suda," rekla je Škare-Ožbolt.

Suradnja s Tribunalom ključan je preduvjet za početak pregovora o priključenju Hrvatske EU-u i eventualno neizručenje optuženih na minimum bi svelo hrvatske šanse za očekivani pozitivni avis Europske komisije. Ministrica pravosuđa kazala je da vlada u Zagrebu očekuje da će Tribunal pozdraviti odluku optuženih da se dobrovoljno predaju. "Nadamo se," rekla je, "da će obojica nakon prvog pojavljivanja pred sudskim vijećem biti privremeno puštena do početka glavne rasprave."

Bivši civilni upravitelj Knina, biznismen Ivan Čermak i bivši zapovjednik specijalne policije Mladen Markač optuženi su, prenose mediji, za ubojstva srpskih civila, progon civilnog stanovništva i uništavanje imovine za vrijeme i nakon vojne akcije kojom su 1995. oslobođena okupirana područja.

Predsjednik Stjepan Mesić izrazio je spremnost da pred Tribunalom svjedoči u korist Ivana Čermaka. Novinarima je kazao da je Čermak nakon Oluje "bio zadužen za pokretanje komunalnog života u Kninu". "Obzirom na to što je radio može se očekivati da prođe bez kazne," rekao je predsjednik Mesić.

XS
SM
MD
LG