Linkovi

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu zalaže se za veće poreze (8/3/04) - 2004-03-07


Američki financijer Warren Buffet, jedan od najuspješnijih svjetskih investitora, traži povećanje poreza! U godišnjem izvještaju o poslovanju njegove tvrtke Berkshire Hathaway Inc., gospodin Buffet optužio je administraciju preedsjednika Busha da provodi smanjenja poreza koja idu na ruku velikim korporacijama i bogatašima. "Nadamo se da će porezi u poslovnom sektoru nastaviti rasti, jer će to biti pokazatelj da nam gospodarstvo cvjeta," napisao je Warren Buffet u svojem godišnjem izvještaju.

"Ukoliko se u Americi vodi klasni rat, tada je očito da moja klasa pobjeđuje," ustvrdio je, naglašavajući da je, osim 1983, danas postotak prihoda koji vlada ubire kroz oporezivanje velikih korporacija najmanji od 1934, kada su se takve statistike počele voditi.

Prema njegovim riječima, mnoge velike kompanije danas plaćaju vrlo mali dio saveznog poreza, koji za njih službeno iznosi 35 posto. Gospodin Buffet je također naglasio da njegova kompanije plaća svoje poreze i da je sigurno među deset najboljih poreznih obveznika u zemlji. Prošle je godine Berkshire Hathaway Inc. platio preko 3 milijarde dolara poreza.

Warren Buffet je, nakon Billa Gatesa, drugi po redu najbogatiji čovjek na svijetu.

XS
SM
MD
LG