Linkovi

Suđenje Saddamu bit će drugačije od suđenja Miloševiću (7/3/04) - 2004-03-07


Dnevnik New York Times piše da ovaj vikend u Irak odlazi 50 američkih pravnika, mahom djelatnika Ministarstva pravosuđa, čiji je zadatak pripremiti suđenje Saddamu Husseinu. Zadatak je organizirati dokazni materijal te pomoći iračkom sudstvu da pripremi ovo razmjerno opsežno i složeno suđenje.

Newyorški dnevnik piše da i Amerikanci i Iračani žele izbjeći proces koji bi nalikovao suđenju Slobodanu Miloševiću, pred haaškim Tribunalom, koje je upravo u tijeku. Naime, optuženi je srbijanski čelnik u velikoj mjeri uzurpirao prilično liberalna procesna pravila - drži 'političke govore', obraća se prvenstveno publici u Srbiji i ignorira točke optužnice.

Cherif Bassiouni, američki stručnjak za međunarodno kazneno pravo egipatskog podrijetla – koji je bio angažiran i u organizaciji haaškog Tribunala – smatra da optužnica protiv Saddama Husseina treba sadržavati samo nekoliko točaka koje će se odnositi na vrlo konkretno specificirane zločine, vezane uz kršenja ljudskih prava, pogotovo masovna ubojstva političkih protivnika iz kurdske i šiitske zajednice.

“Optuženi će smjeti pozivati jedino zaista relevantne svjedoke, koji su izravno povezani s navedenim kaznenim djelima” – objašnjava jedan irački odvjetnik školovan u Sjedinjenim Državama, koji je angažiran u pripremi suđenja bivšem iračkom diktatoru.

******

Christian Science Monitor – dnevni list koji izlazi u Bostonu – piše o tome kako su na američkim sveučilištima mladići i djevojke sve rijeđe ulaze u tradicionalne ljubavne veze, odnosno da sve rijeđe – kako se to nazivalo u davnoj prošlosti - “ozbiljno hodaju”.

Danas mladi Amerikanci najčešće izlaze u grupi od 5 do 15 prijatelja. Kad je seks u pitanju, popularan je takozvani “hooking-up” – maženje, ljubljenje ili nešto više - s osobom koja je često tek poznanik ili pak stranac, upoznat prilikom noćnog izlaska.

Pomisao na tradicionalno hodanje, sa stalnim mladićem ili djevojkom – kako se čini – plaši mnoge mlade Amerikance. “Pogotovo ako još pri tome moramo biti trijezni” – rekao je novinaru Christian Science Monitora jedan student sveučilišta Princeton.

XS
SM
MD
LG