Linkovi

Najveća ploveća knjižara uskoro napušta Split (8/3/04) - 2004-03-07


Najstariji prekooceanski putnički brod na svijetu, Doulos - koji je ujedno i najveća ploveća knjižara po Guinnessovoj knjizi rekorda - priprema se napustiti Split.

Na brodu na kojem se nalazi više od 6000 knjiških naslova četvrtu godinu živi i američka obitelj Grimes. Za Glas Amerike govore o njihovim iskustvima života na brodu zajedno sa 300 članova posade iz više od 45 zemalja svijeta.

Split je 497. luka u koju Doulos uplovljava u posljednjih 25 godina. Hrvatska je 95. zemlja koju posjećuje. Brodom upravlja njemačka kršćanska organizacija “Dobre knjige za sve”. Svi članovi broda žive i rade na Doulosu volonterski. Poveznica im je svima kažu Isus Krist, a svugdje gdje su do sada bili imali su dobre odnose s lokalnom zajednicom.

U prvih tjedan dana boravka u Splitu, Doulosa, najveću svjetsku ploveću knjižaru, posjetilo je 7 000 Splićana. Na brodu boravi čak 12 obitelji i 30 djece, a prosjek godina je između 20 i 25. Brod, izgrađen 1914., koji je do sada imao više namjena pravi je mali grad.

Američka obitelj Grimes iz Orlanda na Floridi na Doulos je došla prije 4 godine. Kelly Grimes kaže da je to bio božji poziv što su se odlučili doći živjeti na brod i raditi bez naknade.

“Čuli smo za brod i njegovu potrebu za pomorskim strojarima. Bili smo upoznati sa činjenicom da brod ponekad ne može ploviti jer nema kvalificiranih pomorskih strojara. Moj suprug je educiran upravo za to zanimanje.”

Kelly Grimes kaže da se život njezine obitelji sretno promijenio od kada žive na brodu i obilaze svjetske luke. Kelly radi u školskoj administraciji i pomaže učiteljima u školskim i vanškolskim aktivnostima. Nada se kako će i netko od Hrvata postati volonter što za sada - nije slučaj.

Randy Grimes na Doulosu radi kao drugi časnik stroja. Navodi kako je obitelj u Orlandu imala sve. Split ga je fascinirao ljepotom. Kazat će da je iskustvo u življenju s ostalim članovima posade, gotovo iz cijelog svijeta, istinski privilegij. Na taj se način, kaže Randy Grimes može razumjeti cijeli svijet.

“Neki ljudi nazvali su Doulos kao Ujedinjene narode u malom, ali ne volim baš takvo objašnjenje. Istina je da ujedinjeni narodi stanuju ovdje na brodu!”

Obitelj Grimes još je samo tri mjeseca na Doulosu. Casey Grimes uskoro će napuniti 14 godina i tada na brodu za nju više neće biti adekvatne škole. To je glavni razlog zašto se obitelj vraća na Floridu. Casey uživa u čitanju knjiga iz povijesti. Veseli se povratku u Orlando. Kaže da će joj u sjećanju od svih luka koje je posjetila ostati slika Afrike.

“Zaista sam uživala cijelo ovo vrijeme na brodu. Neću nikada zaboraviti sve ljude koje sam upoznala iz različitih zemalja i toliko prijatelja po svijetu. Sve to ostat će dugo vremena u mome sjećanju” - kaže Casey.

XS
SM
MD
LG