Linkovi

'The Ladies' - drama o zloglasnim prvim damama stigla na Broadway (8/3/04) - 2004-03-07


Neke od najzloglasnijih prvih dama dvadesetog stoljeća ponovo su među nama, ali ovaj put na kazališnim scenama New Yorka. Riječ je o predstavi pod nazivom “The Ladies” o imaginarnim razgovora četiriju žena koje su postale poznate zahvaljujući svojim moćnim supruzima.

Predstava “The Ladies” temelji se na životnim pričama Elene Causescu, supruge rumunjskog diktatora, zatim Jiang Qing, poznatije kao Madam Mao, Argentinke Eve Peron te jedinog još uvijek živog lika - Imelde Marcos, supruge bivšeg filipinskog diktatora Ferninanda Marcosa.

Tema je odlično odgovarala redateljici Anni Kaufman, koja je prethodno radila na predstavama o Rumunjskoj i Causescuu. Ona kaže da je fascinirana ženama na pozicijama moći i pričama o njihovom usponu: "Proučavajući podrijetlo tih žena, primjetila sam mnoge sličnosti među njima: odrastanje na selu, dolazak u veliki grad i povezivanje s vrlo moćnim muškarcima. To me ponukalo na razmišljane o tome gdje se i iz kojeg razloga njihove životne priče preklapaju."

Redateljica je ss spisateljicom Anne Washburn pokušala predstaviti priču o te četiri žene koja neće biti zasnovana na njihovim biografijama. Tijekom tri godine snimale su svoje razgovore o idejama za predstavu. Preslušavanje tih snimaka dalo im je ideju kako da priču strukturiraju.

Dvije glumice sjede na pozornici i diskutiraju o predstavi dok četiri ostale glumice vježbaju svoje uloge. Ta priča u priči istražuje odnos između pisca i redatelja te, prema Anni Kaufmann, čini daljnji iskorak u diskusiji o ženama i moći: "Kad smo se prvi put sreli, naš je odnos bio mnogo suzdržaniji. Zanimljivo je kako se na tim snimkama može pratiti promjena našeg odnosa a to je, kako kaže Ann, dio predstave, to kako se žene međusobno bore za prevlast."

Na kraju, spisateljica Anne Washburn kaže da joj je bilo žao tih četriju prvih dama. Međutim, redateljica Kaufman kaže da ih je, bez obzira na njihovo prilično gnusno ponašanje, počela cijeniti zbog njihove snalažljivosti u određenom povijesnom trenutku i u zemljama gdje za moćne žene nije bilo mnogo mjesta.

XS
SM
MD
LG