Linkovi

SAD se odriču korištenja jedne vrste nagaznih mina, ali ne i svih (7/3/04) - 2004-03-07


Administracija predsjednika Busha je priopćila kako će američke oružane snage prestati koristiti jednu vrstu pješačkih mina, one koje ostaju aktivne neograničeno vremensko razdoblje. Riječ je o minama koje ostaju na položaju dugo vremena nakon postavljanja, a od kojih godišnje pogiba deset tisuća civila.

Pomoćnik državnog tajnika Lincoln Bloomfield kaže da će u budućnosti Sjedinjene Države koristiti jedino mine koje su konstruirane tako da se automatski same unište nakon nekoliko sati ili dana. Po njegovim riječima, američki dužnosnici su uvjereni u sigurnost takvih naprava:

"Činjenica jest da su sigurnosna svojstva na takvim pješačkim minama – mehanizmi za samouništenje i automatsko deaktiviranje – testirani 60 tisuća puta i da nije zabilježen nijedan neuspjeh. Dakle, imaju savršene rezultate testa. Činjenica je – i ja ću to reći na sljedeći način, kao poseban predstavnik za ovo pitanje, koji se tim pitanjem bavi već preko tri godine, a i prije toga se za to zanimao - da još nisam naišao ni na jedan slučaj gdje je samouništavajuća ili samodeaktivirajuća mina u rukama američkih oružanih snaga bila povezana s civilnim žrtvama, bilo gdje na svijetu."

Gospodin Bloomfield je dodao kako se Sjedinjene Države ipak neće pridružiti zajednici od 150 zemalja koje su potpisale sporazum o zabrani svih vrsta nagaznih mina.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch dugo se već vremena bori protiv takvih mina. Njezin glasnogovornik Stephen Goose objašnjava zašto njegova organizacija nije zadovoljna ovom odlukom administracije predsjednika Busha: "To je zapravo krajnje uznemirujuća promjena politike Sjedinjenih Država koja se provodila već desetljećima. A to je bila politika da se pokušamo riješiti svih pješačkih nagaznih mina u nekom budućem trenutku. Administracija predsjednika Clintona je bila postavila cilj da se riješi svih nagaznih mina do 2006. godine. A ova nova politika administracije predsjednika Busha to mijenja i kaže da će Sjedinjene Države nastaviti s korištenjem određenih pješačkih mina u nedogled."

XS
SM
MD
LG