Linkovi

Neizvjesna budućnost najutjecajnije američke poduzetnice (7/3/04) - 2004-03-06


Nakon što je savezni sud u New Yorku proglasio poduzetnicu Marthu Stewart krivom za konspiraciju, ometanje istrage i laganje istražiteljima u vezi s nezakonitom prodajom dionica, pred njom je trenutno prilično neizvjesna budućnost. Gospođa Stewart, koja je izgradila bogatstvo na kuharicama i savjetima o elegantnom vođenju kućanstva, mogla bi biti osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju do 20 godina i veliku novčanu kaznu. Njen odvjetnik je kazao da će uložiti priziv na presudu. Tužitelji tvrde da je naredila prodaju dionica jedne kompanije iz svojeg portfelja na temelju nezakonite insajderske informacije, te da je zatim pokušala prikriti svoje postupke.

Martha Stewart jedna je od najuspješnijih poslovnih žena u američkoj povijesti. Njeno bogatstvo se na svom vrhuncu procjenjivalo na preko milijardu dolara, a danas vrijedi preko 335 milijuna dolara. Martha Stewart je osnivačica medijske kompanije Martha Stewart Living Omnimedia, koja danas ima 550 uposlenika. Nakon što je objavljena vijest o njenoj presudi, vrijednost dionica njene kompanije pala je za 23 posto. Mnogi stručnjaci vjeruju da su pred kompanijom, čiji je uspjeh bio uvelike vezan za imidž same Marthe Stewart, prilično tamni dani.

Martha Stewart je potekla iz radničke obitelji iz New Jerseya. Studij na prestižnom sveučilištu plaćala je radeći kao manekenka, a kasnije je postala brokerica na burzi. Tijekom godina, nametnula se kao stručnjak za eleganciju u kući. Njena kompanija Martha Stewart Living Omnimedia objavljuje časopis "Martha Stewart Living", niz specijaliziranih časopisa, te kuharice i knjige sa savjetima o održavanju kućanstva. Martha Stewart je također voditeljica popularnih televizijskih emisija o "ženskim temama", od kuhanja do vrtlarstva.

XS
SM
MD
LG