Linkovi

Afganistan danas (7/3/04) - 2004-03-06


Afganistanci preuzimaju kontrolu nad svojom zemljom i napreduju prema samoupravi. Novi ustav štiti prava žena, koje su ostvarile znatan napredak otkako je zbačen islamistički ekstremistički talibanski režim.

Afganistan je od utočišta terorista postao saveznik u ratu protiv terorizma. NATO savez sada predvodi međunarodne snage sigurnosti u glavnom gradu Kabulu i u gradu Kunduz za sjeveru zemlje. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će NATO nastaviti svoje aktivnosti u toj ulozi.

"U NATO savezu postoji velika podrška za daljnje pružanje pomoći Afganistanu u uspostavljanju sigurnosti, pogotovo u sljedećih nekoliko mjeseci," kazao je ministar obrane Rumsfeld.

Afganistanci surađuju u naporima da se sigurnosna situacija u njihovoj zemlji poboljša. U Kandaharu, jedan terorist je nedavno ubio petnaest ljudi, među njima i osmero djece, a zatim se pokušao sakriti u nečiju kuću. Žena koja živi u toj kući prijavila ga je policiji. Unatoč takvim terorističkim djelima, afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da se sigurnosna situacija popravlja i da se znatan broj talibanskih boraca sada pokušava predati.

"Talibani kao pokret više ne postoje. …svaki napad počinjen kalašnjikovim nije nužno napad koji su počinili talibani ili al-Qaida," izjavio je afganistanski predsjednik.

Ministar obrane Rumsfeld optimističan je kada se radi o budućnosti. Kako je rekao, Afganistan bi mogao postati model slobode i umjerenosti u muslimanskom svijetu.

XS
SM
MD
LG