Linkovi

Martha Stewart - kriva! (6/3/04) - 2004-03-06


Martha Stewart, neprikosnovena diva ukusnog uređenja doma, proglašena je krivom po sve četiri točke optužnice, koju je protiv nje podiglo savezno tužilaštvo u New Yorku: urota s ciljem vršenja kaznenog čina, sprečavanje provođenja pravde, te dvije točke davanja lažnih iskaza.

Osuda bi mogla donijeti i do 20 godina kazne zatvora i stotine tisuća dolara globa, ali pravni stručnjaci smatraju da će najvjerojatnije biti kažnjena znatno lakšom kaznom. Izricanje osude zakazano je za 17. lipnja. Martha Stewart je prodala nekoliko tisuća dionica farmaceutske kompanije ImClone neposredno prije nego što su cijene dionica te kompanije pale zbog odbijanja ministarstva za kontrolu hrane i lijekova da dade zeleno svjetlo za jedan lijek protiv raka, koji je proizveo ImClone. Tužitelji su ustvrdili da je, dobivši nepropisno informaciju od svog brokera, prodala dionice, a, potom, lagala da bi to zataškala.

Njezin broker Peter Bacanovic također je proglašen krivim za četiri od ukupno pet točaka optužnice. Odvjetnik Marthe Stewart najavio je žalbu na presudu, izrazivši uvjerenje da će u žalbenom postupku biti dokazana nevinost njegove klijentice.

Na newyorškoj burzi su dionice njezine kompanije, 'Martha Stewart Living', tokom prijepodneva porasle u očekivanju oslobađajuće presude, a, kada je presuda objavljena, nakon kraćeg prekida trgovanja tim dionicama, cijene su im pale za 22 posto.

Zanimljivo je da su dionice kompanije ImClone, s kojima je počela čitava priča, u međuvremenu povratile izgubljenu vrijednost, a odbijeni lijek je također dobio dozvolu za uporabu.

XS
SM
MD
LG