Linkovi

'Nijansiranje misli' Johna Kerryja (6/3/04) - 2004-03-06


"New York Times" posvećuje pažnju predizbornoj retorici senatora Johna Kerryja, koja ili odražava 'nijansiranje njegovih misli' ili, jednostavno, 'zaboravljivost'. Prije par dana, podsjeća ovaj list, senator Kerry je obraćajući se židovskim čelnicima izjavio da je izraelska izgradnja ograde između Izraela i palestinskih teritorija legitimni čin samoobrane. U listopadu, međutim, piše Times, on je skupini Amerikanaca arapskog podrijetla kazao da je ta ograda 'provokativna i kontraproduktivna', te predstavlja 'prepreku miru'.

Po pitanju istospolnih brakova, gospodin Kerry je 5. veljače reagirao na odluku vrhovnog suda Massachusettsa o legalizaciji takvih brakova riječima 'Ja osobno vjerujem da je sud potpuno u krivu.' Ali, 24. veljače. upitan zašto misli da je odluka suda bila kriva, odvratio je: 'Nisam rekao da je kriva.' Dakle, zaključuje newyorški list, senator Kerry pokazuje vrlo izraženu osobinu da se o spornim pitanjima izjašnjava i na jedan i na drugi način. Nije onda čudo da ga republikanci i izborna kampanja predsjednika Busha napadaju upravo na tom planu. Ovaj tjedan, u Kaliforniji, predsjednik Bush je za svog najvjerojatnijeg protukandidata rekao da je 'u Washingtonu proveo već dovoljno vremena da o svakom mogućem pitanju zauzme oba moguća stava,' piše "New York Times".

S naslovnice "Washington Posta" članak koji budi nade u potpuno nove mogućnosti liječenja psihijatrijskih i neuroloških bolesti. Šačica znanstvenika s raznih strana svijeta počela je oprezno eksperimentirati s napravama poput pacemakera, ali - za mozak. Ugradnja takvih spravica trebala bi, jednog dana, mozgu - odnosno točno određenim dijelovima mozga - slati električne impulse kojima bi se radikalno izmijenila terapija, recimo, epilepsije, depresije, ovisnosti, poremećaja ponašanja i slično. Kako piše washingtonski list, minijaturizacija kompjuteriziranih elektroničkih naprava, udružena s novim tehnikama prikazivanja i najskrivenijih dijelova mozga i brzim napretkom saznanja i razumijevanja fukncioniranja mozga, otvara potpuno novo područje i istraživanja i liječenja. Moždani pacemakeri već se naširoko koriste za liječenje Parkinsonove bolesti i drugih poremećaja motorike, a sada su ih neki neurološki centri počeli koristiti za ublažavanje ranije neliječivih glavobolja.

XS
SM
MD
LG