Linkovi

John Grisham: 'The Last Juror - Posljednji porotnik' (7/3/04) - 2004-03-06


Radnja novog sudskog trilera Johna Grishama "Posljednji porotnik – The Last Juror" – smještena je u isto mjestašce u Mississippiju, kao i njegov prvi roman Vrijeme ubijanja – Clanton. Ovaj put autor pripovijeda priču o pripadniku jedne nasilničke kriminalne lokalne obitelji, osuđenom za ubojstvo, koji iako osuđen na doživotni zatvor bude pušten na slobodu nakon devet godina, a porotnici koji su donijeli presudu iznenadno počnu pogibati.

Središnji lik romana "Posljednji porotnik" je dvadeset trogodišnji Willie Traynor, nesvršeni student, koji radi kao izvjestitelj za lokalni list u Clantonu "Ford County Times". Kad ova novina proglasi bankrot, Willie uz novčanu pomoć svoje bake kupuje list i pokušava ga oživjeti i izvući iz financijskih problema. Samo mjesec dana nakon njegova preuzimanja lista, u Clantonu dolazi do ubojstva udovice Rhode Kasselow, što je za Willieja priča do kakve se dolazi samo jednom u karijeri.

Nakon što je bila silovana i iznakažena nožem, udovica prije negoli umre uspijeva doći do susjedovog dvorišta i reći mu ime silovatelja i ubojice – to je Danny Padgitt, iz lokalne obitelji nasilnika, prevaranata, lopova i krijumčara droga koja zastrašuje cijelo mjesto. Ovdje donosimo ulomak drugog poglavlja u kojem nakon silovanja, u kojem su ga na djelu uhvatila djeca silovane, Padgitt bježi u svoje obiteljsko utočište.

"Danny Padgitt vozio je svoj kamionet posred ceste brzinom od skoro 150 kilometara na sat. Bio je polu-pijan i strašno preplašen, ali nespreman da to prizna. Za deset minuta doći će kući i bit će siguran u malom obiteljskom carstvu poznatom pod nazivom Otok Padgitt. Ta mala lica su sve upropastila. Sutra će razmišljati o tome. Potegao je peti duboki gutljaj iz boce Jack Danielsa i osjećao se bolje. I tad iznenada nešto je istrčalo ispred vozila - zec, psić ili lisica i kad je to vidio loše je reagirao. Instinktivno je pritisnuo kočnicu. Nije odviše brinuo hoće li udariti u nešto, on je zapravo uživao u tome da vozilom naleti na nešto. No pritisnuo je kočnicu prejako i izgubio kontrolu nad kamionetom. Prije negoli je shvatio, našao se u ozbiljnoj neprilici. Kamionet je skliznuo u jarak, dva put se okrenuo i udario u stablo bora. Da je bio trijezan, vjerojatno bi poginuo, ali pijani se uvijek izvuku. Plava policijska svjetla pojavila su se prije negoli je uopće shvatio. Zamjenik šerifa je izišao iz automobila i izvidio scenu uz pomoć baterijske svjetiljke. Vidio je krv, osjetio zadah whiskeyja i posegnuo za lisicama."

Willie Traynor pokriva podrobno to ubojstvo u svojem listu što mu istovremeno donosi uspjeh, ali i mjesto na listi Padgittovih za odstrel. Stanovništvo Clantona postane uznemireno i traži Dannyjevu glavu. Nakon suđenja, u kojem se gotovo izvukao uz pomoć zastrašivanja, Danny je osuđen na doživotni zatvor. Izlazeći iz sudnice zakleo se na osvetu porotnicima. Willie Traynor ubrzo ustanovi kako u Mississippiju doživotni zatvor nije doživotni, kad Danny Padgitt nakon devet odsluženih godina biva pušten na slobodu. Istovremeno članovi porote kojoj je priprijetio počnu pogibati.

Kao i u svojim ranijim romanima, u "Posljednjem porotniku" Grisham donosi vrlo realistične likove, a samo mjesto Clanton je toliko tipično za američki Jug, da je kritičar "New York Timesa" napisao kako je zapravo taj gradić središnji lik romana - smješten u tzv. američkom "Pojasu biblija", gdje ima više različitih kršćanskih denominacija negoli obitelji. Fabula romana teče glatko i još jednom potvrđuje Johna Grishama kao vrlo vještog pripovjedača, a predvidljivost pojedinih dijelova zapleta zapravo – piše "New York Times" – ide Grishamu u korist.

2Čitatelj vjerojatno može imati neki opći osjećaj o smjeru kojim će se kretati radnja romana, ali nikad neće biti u stanju u potpunosti predvidjeti njene obrate. Roman John Grishama "Posljednji porotnik" objavila je izdavačka kuća Random House iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG