Linkovi

Dobar brak dobar za srce (7/3/04) - 2004-03-06


U javnosti se često može čuti tvrdnja da je brak dobar za zdravlje, a sada evo i jednog dokaza. Znanstvenici sveučilišta Pittsburgha otkrili su da sretan brak pomaže zaposlenim ženama srednje dobi da izbjegnu srčana oboljenja.

Ipak, tijekom njihovog dvanaestogodišnjeg istraživanja, znanstvenici su također utvrdili da je bolji samački život nego loš brak. Bračno stanje i kvaliteta braka posebno su važni u godinama nakon menopauze, kada kod žena raste opasnost od srčanih obolijevanja.

Istraživanje je pokazalo da, u usporedbi sa ženama koje žive same ili su sretno udane, nesretno udane ili razvedene žene u četrdesetim godinama života, imaju dva puta veće izglede da će dobiti srčani ili moždani udar nakon menopauze. Više novih istraživanja pokazuje da je dobar brak koristan za zdravlje žene, no isto tako se iz njih može zaključiti da je – život samca bolji od lošeg braka.

Žene u lošim brakovima su, kažu znanstvenici, stalno pod stresom, što može dovesti do porasta krvnog tlaka i povećanja izlučivanja inzulina. Postoje također dokazi da žene u sretnim brakovima vode bolju brigu o sebi. Nesretne supruge isto tako često imaju problema sa snom, što također može negativno utjecati na krvni tlak.

XS
SM
MD
LG