Linkovi

Bush: Porazit ćemo teroriste u Iraku (6/3/04) - 2004-03-06


Predsjednik Bush je izjavio da Iračani postižu odličan napredak u organiziranju nove vlade, unatoč tome što Iračko upravno vijeće nije ovaj tjedan potpisalo novi prijelazni ustav. Najizgledniji predsjednikov demokratski protivnik na dolazećim izborima, senator John Kerry kazao je da predsjednik ne čini dovoljno da bi zaštitio američke snage u Iraku.

Predsjednik Bush je izjavio da Iračko upravno vijeće vodi žive rasprave o budućnosti svoje zemlje. Šiitski članovi vijeća odbili su potpisati ustav, vjerujući da bi njime Kurdi dobili preveliku vlast. U redovitom radijskom obraćanju naciji, predsjednik je istaknuo da će u Iraku uskoro na snagu stupiti novi zakoni, koji će, kako je rekao, štititi prava sih Iračana. Predsjednik je dodao da nasilje, poput onog u Karbali i Bagdadu, neće usporiti napredovanje prema slobodi u Iraku.

"Boreći se zajedno s narodom Iraka, porazit ćemo teroriste koji pokušavaju u Iraku širiti kaos i nasilje. Stajat ćemo uz narod Iraka koliko god bude trebalo da se u toj zemlji izgradi stabilna, mirna i uspješna demokracija," kazao je predsjednik.

U svojem radijskom obraćanju javnosti, demokratski senator John Kerry kritizirao je predsjednika Busha, rekavši da nije dovoljno zaštitio američke snage u Iraku. Senator se osvrnuo na nedavno kongresno svjedočenje visokog dužnosnika Pentagona, koji je rekao da američke snage nisu bile spremne za sukob u Iraku.

"Da ja postanem predsjednik, bio bih spreman koristiti naše vojne snage za zaštitu naše sigurnosti, našeg naroda i naših vitalnih interesa. No, nikada ih ne bih uputio u borbu bez dovoljno oružja i logističke podrške," rekao je senator Kerry.

Rat u Iraku i stanje američkog gospodarstva nameću se kao vodeće teme u predizbornoj kampanji

XS
SM
MD
LG