Linkovi

Washington: Razočaravajuće nove statistike o zapošljavanju (6/3/04) - 2004-03-05


Najnoviji podaci američkog Ministarstva rada pokazuju da je prošli mjesec u Sjedinjenim Državama otvorena tek 21 tisuća novih radnih mjesta. Ekonomisti su, naime, vjerovali da će novih radnih mjesta biti nekoliko puta više. Nakon što je objavljena ova vijest, cijene dionica i vrijednost američkog dolara počeli su padati, dok je cijena zlata naglo porasla. Statistike također pokazuju da je stopa nezaposlenosti ostala na 5,6 posto.

Analitičari tvrde da najnoviji podaci o zapošljavanju predstavljaju udarac predizbornoj kampanji predsjednika Busha, u kojoj je jedna od glavnih tema da se zemlja počinje ekonomski oporavljati pod njegovim čelništvom. Nove statistike također su ugasile nadu da će ove godine biti otvoreno 2,6 milijuna novih radnih mjesta više nego prošle godine, kao što je to prošli mjesec prognozirala Bijela kuća u izvještaju od kojeg se sada pokušava distancirati.

Dužnosnici Bijele kuće pokušavaju umanjiti značaj najnovijih podataka tvrdnjom da sada nije trenutak da se usvoji ekonomska filozofija demokrata Johna Kerya, koji će vjerojatno biti protukandidat predsjedniku Bushu na dolazećim izborima u studenome.

XS
SM
MD
LG