Linkovi

Amerikanci i Francuzi u zajedničkim ophodnjama s haićanskom policijom (5/3/04) - 2004-03-05


Američke i francuske snage započele su zajedničke ophodnje jučer s haićanskom policijom. Višenacionalne snage priopćile kako je haićanska policija predana preuzimanju vlasti nakon tjedana političkog kaosa i nasilja u toj karipskoj zemlji.

Američki marinci i francuski vojnici zajedno idu u ophodnje u Port-au-Princeu. I dok se mir vratio u veći dio glavnog haićanskog grada, još uvijek postoje veliki dijelovi grada nad kojima policija nema nikakvu kontrolu. Pukovnik američkih marinaca Mark Garganus, koji zapovijeda višenacionalnim snagama na Haitiju, kaže kako njegovi vojnici imaju pristup u svaki dio grada.

Pukovnik Garganus i njegove francuske kolege kažu da nisu na Haitiju kao policajci, te da će koristiti silu samo ako budu izloženi prijetnji... Ostaci vlade bivšeg predsjednika Aristidea, oporba i članovi međunarodne zajednice počeli su održavati sastanke kako bi izabrali vijeće koje će upravljati Haitijem sve dok ne bude moguće organizirati izbore. Sudionici ovih razgovora kažu da očekuju da će novo vijeće preuzeti upravu tijekom sljedećih tjedan dana.

XS
SM
MD
LG