Linkovi

'Monopoly' slavi 71. rođendan (5/3/04) - 2004-03-05


Premda su kompjuterske igre vrlo popularne, milijuni obitelji i prijatelja diljem svijeta još uvijek se okupljaju oko stola na kojemu se nalazi staromodna ploča s igraćim figuricama i kućicama i hotelima - 'Monopoly', igra koja je objavljena u svijetu na 26 jezika, ovih dana slavi rođendan.

Prije 71 godinu, u najmračnijim danima velike ekonomske krize, Charles Darrow, nezaposleni mladić iz Philadelphije s priličnom količinom slobodnog vremena, zamislio je - kako je rekao - naj-kapitalističkiju moguću igru i skicirao ju na jednoj platnenoj krpi. Nazvao ju je 'Monopoly'. Neki kažu da je ukrao ideju iz jedne ranije igre u kojoj su se kupovale, prodavale i iznajmljivale nekretnine, te da je samo promijenio nazive mjesta u one iz popularnog turističkog odredišta Atlantic City, u New Jerseyu.

Kakogod bilo - njegova je ideja doživjela ogroman uspjeh i, mnogo godina kasnije, Charles Darrow je umro kao milijunaš. Do danas, diljem svijeta prodano je više od 200 milijuna primjeraka igre 'Monopoly'. A nisu sve bile od kartona, ili, u novije vrijeme, plastike.

Jednog je Božića, robna kuća Nieman-Marcus ponudila na prodaju čokoladnu verziju Monopolyja, po cijeni od 800 dolara. Postoji i igraći set koji je dizajnirao Alfred Dunhill, s kućicama i hotelima od srebra i zlata. On se prodavao za 25 tisuća dolara. Izrađene su i verzije u skladu s filmskom trilogijom "Ratovi zvijezda", zatim jedna u kojoj su nazivi nekretnina bili inspirirani filmom "Čarobnjak iz Oza", te ona posvećena Batmanu i Robinu.

Postoji i verzija Monopolyja koja je posvećena ljubiteljima pecanja, kao i nebrojene varijacije s američkim nacionalnim parkovima ili stotinama gradova siljem svijeta. Jedna prilično kontroverzna varijacija, nazvana 'Ghettopoly', nudila je nekretnine u slumovima, prilično dubioznih naziva - recimo: kuća droge, porno klub, peep show, i sl. Nakon bure prosvjeda, povučena je iz prodaje.

Najduža odigrana partija Monopolyja trajala je 1680 sati, odnosno sedamdeset uzastopnih dana. A, u jednom je slučaju, kompanija Parker Brothers, originalni proizvođač igre, poslala je oklopni automobil s milijun dolara u igraćem novcu za potrebe jedne maratonske partije u Pittsburghu, nakon što je banka iz igre ostala bez novaca.

XS
SM
MD
LG